Leasing: Το κέρδος του ιδιώτη από την χρονομίσθωση

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το leasing δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια, ένα πολύ μεγάλο μέρος των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα ανήκει στις εταιρικές πωλήσεις, το οποίο μάλιστα ξεπερνά το 50%. Εταιρικές πωλήσεις ονομάζουμε τα αυτοκίνητα που πρόκειται να καταλήξουν σε εταιρείες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων (rent a car), αλλά και εταιρείες leasing που ουσιαστικά προσφέρουν μακροχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτου στους πελάτες τους.

Ακόμη και σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι το leasing αυτοκινήτου αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο μέσω leasing, ακόμη και οι ιδιώτες. Η διαφορά είναι ότι μια εταιρεία, μπορεί να περάσει τη δαπάνη του μηνιαίου μισθώματος στα έξοδά της και να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ (στα επαγγελματικά οχήματα).

Το leasing εξασφαλίζει... ξεγνοιασιά!

Στην περίπτωση ενός ιδιώτη δεν υπάρχει το πλεονέκτημα φοροαπαλλαγής του μισθώματος, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του leasing συνεχίζουν να ισχύουν. Σε γενικές γραμμές ένας ιδιώτης δεν θα ωφεληθεί σε οικονομικό επίπεδο, αν διαλέξει να αποκτήσει νέο αυτοκίνητο με χρονομίσθωση, ωστόσο κερδίζει σε ξεγνοιασιά, δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με ξαφνικά έξοδα (όπως βλάβες) οπότε διαχειρίζεται καλύτερα τα χρήματά του και κυρίως, οδηγεί καθημερινά ένα καινούργιο αυτοκίνητο ακόμη και αν δεν έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να το αγοράσει.

Δείτε ακόμη: Μεικτή ασφάλεια - Πόσο κοστίζει και γιατί να την επιλέξεις;

Το μηνιαίο μίσθωμα που θα πληρώνει συμπεριλαμβάνει τέλη κυκλοφορίας, σέρβις, μεικτή ασφάλιση, αλλαγή ελαστικών (συνήθως ανά 40.000 km) και καλύπτει οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκύψει. Οι παροχές της εταιρείας leasing συνήθως προβλέπουν χρήση αυτοκινήτου αντικατάστασης για το διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνει στο συνεργείο. Ο πελάτης απαλλάσσεται πλήρως από οποιοδήποτε άγχος μπορεί να κρύβει η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου, όπως το ενδεχόμενο μιας κλοπής, μιας ζημιάς από όχημα που έφυγε χωρίς να αφήσει στοιχεία, ακόμη και ενός ατυχήματος που ο ίδιος προκάλεσε.

Opel Grandland

Η μεικτή ασφάλιση και η εταιρεία μίσθωσης θα αναλάβουν, χωρίς τα έξοδα να τον βαρύνουν. Μάλιστα, κάτι πολύ σημαντικό που δεν υπολογίζουν πολλοί, είναι η απαξίωση του αυτοκινήτου. Όταν αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μετά από μερικά χρόνια θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του, ανάλογα πάντα με τα χιλιόμετρα και την κατάστασή του. Ειδικά δε, αν εμπλακεί σε ένα δυνατό τρακάρισμα, η αξία του θα κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν θα το καλύψει αυτό, ακόμη και αν η υπαιτιότητα του ατυχήματος βαραίνει έτερο όχημα. Όλα αυτά δεν σε απασχολούν όταν οδηγείς αυτοκίνητο leasing.

Leasing vs χρηματοδότηση: Πόσο παραπάνω πληρώνεις; 

Με χαρτί και μολύβι, αν βάλεις κάτω όλα τα έξοδα θα δεις ότι ένας ιδιώτης δεν επωφελείται οικονομικά από το leasing, ακόμη και με όλες αυτές τις καλύψεις. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά άτυχος και να πληρώσει αρκετές ζημιές για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της χρονομίσθωσης, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η οικονομική διαφορά δεν είναι μεγάλη. Αν τα χρήματα δεν φτάνουν για να αγοράσει μετρητοίς ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπολογίσει και τους τόκους του δανείου για τη χρηματοδότηση. Με λίγα χρήματα παραπάνω, μπορεί να τα έχει «όλα μέσα» και να μη τον νοιάζει τίποτα. Η διαφορά είναι ότι στη μια περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση θα έχει ένα δικό του αυτοκίνητο που μπορεί να το κάνει ο,τι θέλει, ενώ στην άλλη, πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει το μίσθωμα με νέο αυτοκίνητο ή αν θα εξαγοράσει από την εταιρεία αυτό που χρησιμοποιούσε, σε ένα προσυμφωνημένο ποσό.

Η τιμή του μηνιαίου μισθώματος καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Μεγάλο ρόλο παίζει αν θα δώσει προκαταβολή ή όχι και πόσο μεγάλη θα είναι αυτή, αν αποφασίσει να την καταβάλλει. Το δεύτερο είναι το όριο των ετήσιων χιλιομέτρων που θα μπορεί να διανύει με το leasing αυτοκίνητό του (όσο μεγαλύτερο το όριο, τόσο πιο ακριβό το μίσθωμα) και φυσικά, ο τύπος του αυτοκινήτου με τον έξτρα εξοπλισμό που θα προσθέσει.

Δείτε ακόμη: Leasing αυτοκινήτου - Συμφέρει μια ατομική επιχείρηση;

Οι περισσότερες εταιρείες leasing έχουν μερικές έτοιμες προτάσεις (συγκεκριμένα αυτοκίνητα με συγκεκριμένο εξοπλισμό) καθώς λόγω του μεγάλου στόλου αυτοκινήτων τους, κάνουν ειδικές συμφωνίες με τις εταιρείες αυτοκινήτων. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν πολύ χαμηλότερες τιμές αγοράς και οι προτάσεις προς τους πελάτες leasing είναι περισσότερο ανταγωνιστικές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές μισθώματος συχνά είναι δελεαστικές, αλλά αν θες να «φτιάξεις» το δικό σου αυτοκίνητο με διαφορετικό επίπεδο εξοπλισμού ή άλλες, ειδικές απαιτήσεις, τότε ανεβαίνουν σημαντικά.

Το κομμάτι του leasing για τον ιδιώτη έχει να κάνει καθαρά με την προσωπική του προτίμηση. Το οικονομικό συμφέρον στέκεται απέναντι από την ξεγνοιασιά και η τελική επιλογή κρίνεται από το τι είναι τελικά σημαντικότερο για τον ίδιο. Αν επιλέγει χρηματοδότηση για την αγορά αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι οι διαφορές μέσα στο μήνα δεν είναι μεγάλες και μέσω του leasing μπορεί να προγραμματίσει πολύ καλύτερα τα έξοδά του, αφού οτιδήποτε και αν προκύψει, καλύπτεται. Αν το ζητούμενο είναι να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο (με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται) τότε η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι προτιμότερη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...