Υπάρχει ασφάλεια για ηλεκτρικό πατίνι; Τι καλύπτει;

Με τα ηλεκτρικά πατίνια να πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα στους δρόμους, οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα αυξάνονται. Τι λέει ο νόμος; Πρέπει να είναι ασφαλισμένα για τέτοιες περιπτώσεις;

  • -
  • -

Η νομοθεσία στη χώρα μας, μέσω του ΚΟΚ, προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και κάθε άλλου είδους όχημα, καθώς και για τις μοτοσικλέτες όλων των κατηγοριών.

Ο λόγος που ο νομοθέτης έχει θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση είναι απλός. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, πρέπει οι ζημιές που θα υποστεί το όχημα που δεν φταίει να αποζημιώνονται εύκολα και γρήγορα. Η ύπαρξη των ασφαλιστικών εταιρειών εξασφαλίζει ακριβώς αυτό, καθώς δεν χρειάζεται ο κάτοχος ενός οχήματος να έχει κάποιο μεγάλο ποσό διαθέσιμο, αλλά μόνο να έχει πληρώσει το ασφάλιστρο, το οποίο αντιστοιχεί σε πολύ λιγότερα χρήματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/334ab5f0eb42166301377e65136be9e9.jpeg

Γιατί ασφαλίζονται οχήματα όπως τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες;

Θεωρητικά, από τη στιγμή που ένα όχημα κυκλοφορεί στους δρόμους, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο ακριβώς για τους ίδιους λόγους, ανεξάρτητα από το είδος του οχήματος, το μέγεθος, την ταχύτητα κίνησης ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Δείτε ακόμα: Τράκαρα με ηλεκτρικό πατίνι – Τι πρέπει να κάνω;

Είναι υποχρεωτικό να ασφαλίζονται τα ηλεκτρικά πατίνια;

Με τόσα ηλεκτρικά πατίνια να κυκλοφορούν στους δρόμους πλέον και έχοντας κατά νου τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα αν ο νόμος υποχρεώνει και αυτό το νέο σχετικά μέσο να βρίσκεται σε καθεστώς ασφάλισης ή για κάποιον «ανεξήγητο» λόγο, τα ηλεκτρικά πατίνια εξαιρούνται.

ilektriko-patini-escooter-e-scooter

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι υποχρεωμένα να είναι ασφαλισμένα. Ο ΚΟΚ δεν κάνει καμία αναφορά σε τέτοια υποχρέωση, ούτε υπάρχει κάποιο σχετικό πεδίο σε οποιονδήποτε άλλο νόμο.

Μπορώ να ασφαλίσω το  ηλεκτρικό πατίνι μου αν θέλω;

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει τα ηλεκτρικά πατίνια να είναι ασφαλισμένα, είναι αρκετοί οι χρήστες που θέλουν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση, ώστε να είναι προστατευμένοι από δυσάρεστες εκπλήξεις σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.

Γι΄ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίσουν το ηλεκτρικό τους πατίνι, καθώς πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει σχετικές υπηρεσίες. Το σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι ότι οι καλύψεις έχουν τροποποιηθεί, ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν τα ηλεκτρικά πατίνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0eace77f68d13823b8ee3d18b7bb8710.jpg

Τι καλύπτει η ασφάλεια για ηλεκτρικό πατίνι; Να κάνω ή όχι;

Έτσι, εκτός από αστική ευθύνη, νομική προστασία, οδική βοήθεια, ολική κλοπή, ίδιες ζημιές και άλλες γνώριμες καλύψεις, αυτά τα πακέτα μπορεί να καλύπτουν οδοντιατρική αποκατάσταση αλλά και έξοδα που σχετίζονται με οπτικά (όπως γυαλιά οράσεως ή/και ηλίου).

Αν το πάμε αυστηρά με βάση τον νόμο, όπως είδαμε πιο πάνω, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει το ηλεκτρικό του πατίνι. Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος το χρησιμοποιεί για να κάνει βόλτες σε κάποιο πάρκο κοντά στο σπίτι του, το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεται.

Ωστόσο, αν το πατίνι χρησιμοποιείται για μετακινήσεις σε δημόσιους δρόμους, τότε η ασφάλισή του ίσως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα. Με μικρό κόστος (συνήθως είναι από 20-50 ευρώ ανά έτος, ανάλογα τις καλύψεις), εξασφαλίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε περιττά έξοδα, τα οποία ίσως να είναι υπέρογκα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...