Ποιοι δικαιούνται να αγοράσουν φθηνότερο αυτοκίνητο στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες που απολαμβάνουν σημαντική οικονομική έκπτωση.

  • -
  • -

Το κόστος αγοράς αυτοκινήτου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μία σειρά από εξωγενείς –και όχι μόνο- παράγοντες, να έχουν συμβάλλει στη νέα τιμολογιακή πολιτική των εταιριών πανευρωπαϊκά. Η ελληνική αγορά δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, με τις τιμές των νέων μοντέλων να έχουν… πάρει την ανιούσα, καθιστώντας αρκετά δύσκολη την απόκτηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Ανάμεσα στο αγοραστικό κοινό υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες απολαμβάνουν σημαντική οικονομική έκπτωση, και φυσικά απολύτως δικαιολογημένα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς, αλλά και για άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ), τα οποία επωφελούνται από την απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης. 

Δείτε ακόμη: Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκολοφορίας για το 2024! 

Τι ισχύει για ΑμεΑ

Η πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αφορά άτομα με αναπηρία 67%, αλλά για αυτοκίνητα με κυβισμό έως 1.650 cc. Για μοντέλα με κυβισμό που ξεπερνάει το συγκεκριμένο νούμερο και έως 2.000 cc, πρέπει να καταβληθεί το 30% του τέλους ταξινόμησης. Σε περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου που ξεπερνάει τα 2.000 cc καταβάλλεται το 58% του τέλους ταξινόμησης. Στην περίπτωση ατόμου με ποσοστό αναπηρίας που ξεπερνάει το 80%, η απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης ισχύει για αυτοκίνητα έως 2.650 cc, ενώ άτομα με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% δεν καταβάλλουν τέλος ταξινόμησης για αυτοκίνητα μέχρι 3.650 cc. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως το αυτοκίνητο, εκτός από το άτομο με αναπηρία, μπορούν να οδηγούν δύο επιπλέον ακόμα άτομα, εφόσον έχουν σχετική έγκριση από την τελωνειακή αρχή, αλλά και με το δικαιούχο πρόσωπο να επιβαίνει στο αυτοκίνητο. 

Δείτε ακόμη: Τι φόρους πληρώνω αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο 25.000 €;

Τι ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς

Γονείς με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, αλλά και με περισσότερα από τέσσερα τέκνα, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Είναι Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Είναι ομογενείς αλλοδαποί με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
  • Είναι πολίτες Κ-Μ της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Είναι πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Στη δική τους περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος ταξινόμησης! Στις τρίτεκνες οικογένειες η απαλλαγή προσφέρεται μόλις μία φορά και για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια, ενώ στις πολύτεκνες προσφέρεται και δεύτερη μετά την πάροδο πέντε ετών. Για τα πρώτα τρία χρόνια απαγορεύεται η μεταβίβαση, μίσθωση ή παραχώρηση του αυτοκίνητου και το ίδιο διάστημα επιβάλλεται το όχημα να οδηγούν αποκλειστικά ο δικαιούχος, ο-η σύζυγος και άγαμα τέκνα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις προϋποθέσεις αλλά και να βρείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...