Μύθος ή αλήθεια: Επιτρέπονται τα ηλεκτρικά πατίνια σε λεωφορεία, τρόλεϊ και Μετρό;

Μπορεί ένας κάτοχος ηλεκτρικού πατινιού να το βάλει μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Ας δούμε τι λέει ο νέος κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών.

  • -
  • -

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ).

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δίνοντας τέλος σε ένα θέμα που απασχολούσε αρκετούς πολίτες.

patinia

Παράλληλα, θεσπίζεται - στα λεωφορεία - μέγιστος αριθμός βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε δύο ανά όχημα.

Τι ισχύει για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στα ΜΜΜ

Επιπλέον, αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικά πατίνια: Τι ισχύει για κράνος, όρια ταχύτητας, δρόμους και τι πρόστιμα έχουν;

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται είναι:

  • Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30 € σε 200 €.
  • Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30 € σε 100 €.
  • Διοικητικό πρόστιμο από 2.000 € σε 2.500 € σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...