Το μπλε κουτί που βάζει τέλος στο παράνομο παρκάρισμα - Δείτε πώς λειτουργει

Όταν το πρόστιμο δεν είναι αρκετό για να συνετίσει τον οδηγό και να μάθει να παρκάρει σωστά το αυτοκίνητο, υπάρχουν κι άλλα μέτρα προκειμένου να αλλάξει συνήθειες.

  • -
  • -

Πόσο συχνά σας έχει τύχει να μπείτε σε έναν χώρο στάθμευσης και να εντοπίσετε κάποια αυτοκίνητα που πιάνουν περισσότερες από μια θέσεις; Το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό, όμως σε χώρες σαν και τη δική μας, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου αφού κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί ένας άλλος χώρος για να αφήσουμε το δικό μας όχημα. Δεν είναι παντού έτσι, όμως. Και η Κίνα με τους δισεκατομμύρια κατοίκους, έχει λάβει δραστικά μέτρα! Ένα από αυτά είναι το μπλε κουτί που βλέπουμε στη φωτογραφία. Βεντουζάρει πάνω στο αυτοκίνητο και κάνει μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά.

Πιάνεις δύο θέσεις στο παρκάρισμα; Θα έπρεπε να ντρέπεσαι…

Μέσα στο κουτί βρίσκεται ένα χρονόμετρο και ένας δέκτης GPS. Το πρώτο, μετρά πόσο χρόνο έχει παραμείνει παράνομα σταθμευμένο το αυτοκίνητο και προσαρμόζει ανάλογα το πρόστιμο, αφού όσο περισσότερο βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τόσο αυξάνεται και το ποσό που θα πληρώσει ο οδηγός. Το δεύτερο, χρησιμεύει ώστε οι αρχές να μπορούν να τον εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή, αν τυχόν αποφύγει την πληρωμή του. Θεωρητικά, εφόσον οι αρχές έχουν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος -άρα και του οδηγού- δεν γίνεται να μην πληρώσει το πρόστιμο, όμως οι Κινέζοι έχουν λάβει αυτό το επιπρόσθετο μέτρο για αδιευκρίνιστους λόγους.

Δείτε ακόμη: Airbnb για parking στην Ελλάδα - Νοικιάζεις τη θέση σου και πληρώνεσαι

Η συσκευή έχει έναν ελαστικό βραχίονα πρόσδεσης που κλειδώνει στον εξωτερικό καθρέπτη, ο οποίος είναι αδύνατο να κοπεί καθώς έχει ατσάλινες ενισχύσεις στο εσωτερικό του. Έτσι ο οδηγός δεν μπορεί να αφαιρέσει το κουτί, ενώ προστατεύεται παραμένοντας δεμένο πάνω στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που η βεντούζα για κάποιο λόγο ξεκολλήσει. Τώρα, ο λόγος που οι αρχές της Κίνας επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο για να «τιμωρούν» τους οδηγούς που παρκάρουν παράνομα, είναι… κοινωνικός. Η χαρακτηριστική όψη του προδίδει κατευθείαν τις παράνομες ενέργειες του οδηγού και κανείς δεν θέλει αυτό το άσχημο αντικείμενο πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου του. Θεώρησαν λοιπόν ότι η… ντροπή είναι αρκετή για να μην παρκάρουν πιάνοντας δύο θέσεις και εφάρμοσαν αυτό το μέτρο!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...