Οι Κινέζοι φτιάχνουν το τρένο των 1.000 km/h - Ταχύτερο από αεροπλάνο!

Γίνεται ένα τρένο που κινείται στο έδαφος, να περνάει σε μέγιστη ταχύτητα τα αεροπλάνα; Γίνεται, λένε οι Κινέζοι…

  • -
  • -

Το T-Flight είναι μια ιδέα της CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation). Πρόκειται για ένα τρένο και το όνομά του, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η μετακίνηση μαζί του είναι ταχύτερη ακόμη και από μια πτήση με αεροπλάνο. Πιο συγκεκριμένα, το T-Flight έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα 1.000 km/h στο ταξίδι, χάρη στην απίστευτα εξελιγμένη μονάδα κίνησης, την αεροδυναμική και την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης (Magnetic Leviation - Maglev) η οποία ουσιαστικά δεν απαιτεί την κλασική σύνδεση μεταξύ του τρένου και της σιδηροδρομικής γραμμής μειώνοντας στο ελάχιστο την αντίσταση από την τριβή.

Έχει ήδη ξεπεράσει τα 623 km/h

Για την ώρα, το επαναστατικό τρένο της CASIC δεν επιτυγχάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 1.000 km/h, όμως καταφέρνει να πραγματοποιεί ασφαλέστατη κίνηση στα 623 km/h. Σταδιακά οι μηχανικοί θα αυξάνουν την ταχύτητα για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά της αμαξοστοιχίας, όμως ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να περάσουν τα αεροπλάνα, τα οποία κατά μέσο όρο ταξιδεύουν με περίπου 880-940 km/h στις περισσότερες πτήσεις. Αυτή τη στιγμή, το ταχύτερο τρένο στον κόσμο είναι το L0 Series της Ιαπωνίας, το οποίο επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία Maglev. Έχει ρεκόρ ταχύτητας στα 602 km/h και ακολουθείται από το CRRC Qingdao Sifang της Κίνας, με ρεκόρ στα 600 km/h. Στην τρίτη θέση συναντάμε το TGV στη Γαλλία, με ταχύτητα 575 km/h!

Δείτε ακόμη: Το νέο τρένο που θα πηγαίνει Ελλάδα - Ουκρανία

Τι είναι η τεχνολογία Maglev;

Τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο χρησιμοποιούν την τεχνολογία Maglev, η οποία έχει λύσει πολλά από τα προβλήματα της υπερβολικής ταχύτητας που αναπτύσσουν. Προσπαθώντας να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται τη λογική της «μαγνητικής αιώρησης», όπως επίσης ονομάζεται, βασίζεται σε ένα σύστημα ομώνυμων πόλων μαγνητών που απωθούνται (οι ετερώνυμοι, έλκονται). Με αυτόν τον τρόπο ο ένας μαγνήτης απωθεί τον άλλο και τελικά, το τρένο δεν ακουμπά στις ράγες, όμως λόγω της βαρύτητας, παραμένει σε σταθερή απόσταση από αυτές χωρίς να υπάρχει φυσική σύνδεση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...