BYD: Πότε έρχονται Ελλάδα τα επιβατικά ΙΧ – Ποιος θα είναι ο εισαγωγέας

Μετά τα επαγγελματικά, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διάθεση της γκάμας των επιβατικών αυτοκινήτων της BYD στη χώρα μας. Το GOGAR έχει το ρεπορτάζ.

  • -
  • -

Η BYD θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ που έχει αναλάβει την επίσημη εισαγωγή των επαγγελματικών οχημάτων της μάρκας, όπως το ETP3, το ηλεκτρικό ελαφρό επαγγελματικό van ωφέλιμου φορτίου 780 κιλών και το ETM6, το ηλεκτρικό φορτηγό μικτού βάρους 7,5 τόνων, αμφότερα ιδανικά για αστικές διανομές και μεταφορές με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

byd

Σύντομα ωστόσο, αναμένεται να δούμε στη χώρα μας και τα επιβατικά ΙΧ της φίρμας. Τα αυτοκίνητα του κινεζικού κολοσσού έχουν κάνει θραύση στην παγκόσμια αγορά, με τη BYD (Build Your Dreams) να οδεύει ολοταχώς προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατάταξη των ηλεκτρικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το περασμένο τρίμηνο η κινεζική μάρκα πούλησε 431.000 EV, ακολουθώντας κατά πόδας την πρώτη Tesla η οποία παρέδωσε 435.000 οχήματα.

Βέβαια, αν υπολογιστούν και τα υβριδικά, η BYD πούλησε περισσότερα από 800.000 αυτοκίνητα το περασμένο τρίμηνο, με τα νούμερα να αποδεικνύουν την τεράστια δυναμική του κατασκευαστή.

Το 2024 θα δούμε τα επιβατικά BYD στην Ελλάδα

Με βάση τις πληροφορίες μας, τα επιβατικά αυτοκίνητα της BYD θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσα στο 2024. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει κλείσει το deal μεταξύ των Κινέζων και της ελληνικής εταιρείας που θα αναλάβει τον ρόλο του Επίσημου Εισαγωγέα για τη σειρά των IX. 

byd

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές λέγεται πως είναι 3, ωστόσο, το προβάδισμα με τα έως τώρα δεδομένα το έχει ένας. Οι Κινέζοι είναι εξόχως ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους με την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ στα επαγγελματικά, οπότε η συγκεκριμένη εταιρεία έχει το προβάδισμα στην κούρσα για να αναλάβει και τη διάθεση των άκρως ενδιαφερόντων και εξαιρετικά προσιτών σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων της γκάμας. 

byd

Ανάμεσα σε αυτά, είναι το Atto 3, ένα compact SUV με χώρο αποσκευών 440 λίτρα, ισχύ 204 ίππους και αυτονομία 420 km, το Dolphin που ανήκει στα hatchback και εξασφαλίζει αυτονομία έως 427 km, το ηλεκτρικό τετράθυρο sedan με την ονομασία Seal, αλλά και το SUV Han.

Όλοι θέλουν μια κινεζική μάρκα

Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν κάνει τρομερά άλματα προόδου στους τομείς της σχεδίασης, της ποιότητας και της ασφάλειας. Τα ηλεκτρικά τους σύνολα θεωρούνται από τα πιο προηγμένα, με τη BYD να έχει ήδη ξεπεράσει τη Volkswagen στην αγορά της Κίνας και να οδεύει για άλλες κορυφές.

byd

Η άφιξη των Κινέζων κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταμορφώνει το τοπίο, εγείροντας ανησυχίες πως θα υποβαθμίσουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στα EV. Μάλιστα, η αυξανόμενη δυναμική των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών υποχρέωσε πρόσφατα την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ να διεξάγει επίσημη έρευνα για παροχές των Κινέζων που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, έπειτα, προφανώς, από παρότρυνση των κατασκευαστών της Γηραιάς Ηπείρου.

Δείτε ακόμη: Το ηλεκτρικό SUV της BYD με 1.100 ίππους που… «κολυμπάει» στο νερό

Όπως και αν έχει, αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι Κινέζοι έχουν μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Με μεθοδικά βήματα, σκληρή δουλειά και επίμονες προσπάθειες τεχνολογικής καινοτομίας, προετοιμάστηκαν για την επόμενη μέρα, προσφέροντας στο απαιτητικό ευρωπαϊκό κοινό ανταγωνιστικά EV.

byd

Οι Κινέζοι δείχνουν να κερδίζουν το στοίχημα στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η δήλωση έμπειρου ανθρώπου της εγχώριας αγοράς, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά "πως άπαντες θέλουν να έχουν πλέον στη φαρέτρα τους μια κινεζική μάρκα".

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...