Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel στη Στοκχόλμη!

Η Στοκχόλμη αποφάσισε την απαγόρευση των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel από το κέντρο της πόλης, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζεσαι.

  • -
  • -

Στην προσπάθεια να καταπολεμήσει τη ρύπανση και να προσφέρει ένα πιο υγιές περιβάλλον στους κατοίκους και επισκέπτες, η πρωτεύουσα της Σουηδίας λέει όχι στην κυκλοφορία των οχημάτων που τροφοδοτούνται με παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και diesel. Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης θα θέσουν σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 μια περιβαλλοντική ζώνη περίπου 20 οικοδομικών τετραγώνων, απαγορεύοντας την κίνηση στα ρυπογόνα αυτοκίνητα.

zone

Ειδικότερα, στις περιοχές εντός των Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Sveavägen και Hamngatan, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια κατηγορία υβριδικών φορτηγών και οχήματα υδρογόνου, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Η περιβαλλοντική ζώνη θα διευρυνθεί προς το τέλος της ίδιας χρονιάς, με τα οχήματα εσωτερικής καύσης να αποκλείονται τελείως από το κέντρο της Στοκχόλμης. Όπως δήλωσε ο Lars Strömgren, του Πράσινου Κόμματος, η απόφαση έχει ληφθεί, καθώς υπήρξε πολιτική πλειοψηφία για την πρόταση.

zone

Οι Σουηδοί θα εφαρμόσουν μια Ζώνη Χαμηλών Ρύπων στις συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τον κύριο Strömgren, η κίνηση είναι αυξημένη κυρίως, λόγω των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμη: Έρευνα-σοκ: Το 98% των κατοίκων της Ευρώπης αναπνέει τοξικό αέρα!

Το αν ο δήμος θα προχωρήσει στην οικονομική στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από το μέτρο, μέσω επιδοτήσεων ή άλλων παροχών, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.

Ανοίγει τον δρόμο η Στοκχόλμη

Η Στοκχόλμη είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που εισαγάγει μια τόσο ευρεία απαγόρευση, υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα σχέδια του Παρισιού, της Μαδρίτης και του Λονδίνου, όπου παρότι έχουν δημιουργηθεί ζώνες χαμηλών ρύπων, τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να μπουν στο κέντρο των πόλεων μέσω ημερησίων τελών.

Πηγή: bloomberg

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...