Τέλος ιστορίας για τη Volvo – Αυτό είναι το τελευταίο diesel

Το XC90 της φωτογραφίας είναι το τελευταίο Volvo με diesel κινητήρα που θα φτιαχτεί ποτέ, καθώς οι Σουηδοί βάζουν τέλος στο καύσιμο που κάποτε ήταν το πιο δημοφιλές.

  • -
  • -

Η Volvo κάνει στροφή 180 μοιρών προς την ηλεκτροκίνηση, αποχαιρετώντας οριστικά τους κινητήρες diesel που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της για δεκαετίες. Την Τρίτη 26 Μαρτίου, το τελευταίο Volvo με κινητήρα diesel -ένα XC90- βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο Torslanda της Σουηδίας, κατευθυνόμενο προς το μουσείο World of Volvo στο Γκέτεμποργκ.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια κομβική αλλαγή για τη Volvo. Παρόλο που μετράει πάνω από 9 εκατομμύρια οχήματα με diesel να έχουν κατασκευαστεί από το 1991 και μετά, η εταιρεία στρέφεται πλέον αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε πως τα diesel κυριαρχούσαν στις ευρωπαϊκές πωλήσεις της σουηδικής φίρμας με ποσοστό άνω του 50%, μόλις πριν μια δεκαετία.

2-volvo-xc90-diesel-teleftaio

Η ιστορία του diesel στη Volvo

Η αρχή του τέλους για το diesel στη Volvo ήρθε το 2017 με την πρωτοβουλία του τότε CEO Håkan Samuelsson. Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήξη της εξέλιξης κινητήρων πετρελαίου, την ίδια περίοδο που η Ευρώπη άρχιζε να πιέζει για περιορισμό της χρήσης τους σε αστικά κέντρα.

Δείτε ακόμα: Ποιο SUV της Volvo παίρνεις με leasing από 299 ευρώ/μήνα

Η Volvo δεν ήταν πάντα μία εταιρεία συνδεδεμένη με τους κινητήρες diesel. Το πρώτο της όχημα με τέτοιο κινητήρα, το 244 GL D6 του 1979, εφοδιαζόταν με εξακύλινδρο κινητήρα από τη Volkswagen. Αργότερα, συνεργάστηκε με την PSA (τώρα Stellantis) για τη σειρά Drive-E του 2008, η οποία περιλάμβανε οικονομικό πετρελαιοκινητήρα 1.6 λίτρων με εντυπωσιακή αυτονομία έως 1.300 χιλιομέτρων.

3-volvo-xc90-diesel-teleftaio

Αποκλειστικά ηλεκτροκίνητη η Volvo

Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν. Το εργοστάσιο της Volvo στο Skövde, που παλαιότερα κατασκεύαζε κινητήρες diesel, έχει πλέον μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ηλεκτροκινητήρων για την επεκτεινόμενη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας. Η Volvo στοχεύει να γίνει αποκλειστικά μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ιστορία της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...