Τι είναι το AdBlue - Πόσο θα πληρώσω;

Εάν έχεις αυτοκίνητο με κινητήρα diesel, κατά πάσα πιθανότητα έχεις ακούσει για το AdBlue. Αν όχι και ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις, τότε μια καλή αρχή είναι να μάθεις πόσο θα σου κοστίσει.

  • -
  • -

Οι κινητήρες πετρελαίου θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελούν το «μαύρο πρόβατο» της σημερινής αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία κινείται όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση. Οι κατασκευαστές για να κάνουν την εν λόγω τεχνολογία πιο φιλική προς το περιβάλλον και κατ’ επέκταση πιο ελκυστική στους αγοραστές, επινόησαν τη λύση του AdBlue. Πρόκειται για ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται στο σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου (SCR) και συμβάλλει στον καθαρισμό των επιβλαβών ουσιών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκπομπές NOx.

Να πούμε ότι τα αυτοκίνητα δεν είναι τα μόνα μέσα που χρησιμοποιούν το εν λόγω υγρό. Βαν, λεωφορεία και φορτηγά εξοπλίζονταν καιρό πριν τα ΙΧ με AdBlue, αλλά οι όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων ανάγκασαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην προσθήκη του και στα επιβατικά οχήματα από το 2014 κι έπειτα.

1

Πόσο κοστίζει όμως ο ανεφοδιασμός του ντεπόζιτου AdBlue;

Ένα μέσο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί AdBlue θα χρειαστεί ανεφοδιασμό του υγρού περίπου ανά 10.000 km, με την αναλογία να είναι περίπου 1 lt ανά 1.000 km. Μία μέση χωρητικότητα σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο είναι περίπου 10 lt. Πιθανότητα με αυτά τα δεδομένα να μην χρειαστεί ποτέ να μπείτε οι ίδιοι στην διαδικασία αναπλήρωσης μιας και θα σας έχουν προλάβει οι μηχανικοί που πραγματοποιούν το τακτικό service.

Δείτε ακόμη: Το νέο υβριδικό supermini με αυτονομία 900 km - Η τιμή του στην Ελλάδα

Εάν τώρα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε τον ανεφοδιασμό μόνοι σας, μπορείτε να αγοράσετε συσκευασίες 1, 5 ή 10 lt. Αυτή των 10 λίτρων είναι το πιο σύνηθες μέγεθος, με τιμή της τάξης των 20-30 ευρώ. Θα τα βρείτε τόσο στην συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων καυσίμου, αλλά και online. Προσοχή, στην περίπτωση που βρείτε αντλία AdBlue σε πρατήριο να αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και όχι φορτηγά, ειδάλλως μπορεί να προκληθεί ζημιά.