Τέλος ο δρόμος-ντροπή από την Πάτρα στον Πύργο [video]

Τεράστια βελτίωση θα φέρει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, ενός δρόμου που σήμερα αποτελεί εφιάλτη για κάθε οδηγό που πρέπει να περάσει από εκεί.

  • -
  • -

Κακή χάραξη, άσφαλτος που γλιστράει, επικίνδυνες στροφές, μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, ανοιχτές διασταυρώσεις που οριοθετούνται μόνο από ένα φανάρι. Όλα αυτά σε έναν δρόμο που τα δύο ρεύματα χωρίζονται μόνο από μία διπλή διαχωριστική λωρίδα. Φυσικά ούτε λόγος για μπαριέρες, διάζωμα ή κάποιον άλλον τρόπο, ο οποίος θα εξασφάλιζε ότι τα οχήματα της μίας κατεύθυνσης δεν θα διασταυρωθούν με εκείνα που κινούνται στην αντίθετη.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, κάθε διέλευση από την Πατρών-Πύργου αποτελεί στοίχημα για το αν οι οδηγοί αυτοκινήτων – φορτηγών και οι αναβάτες δίκυκλων θα καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί στον προορισμό τους, καθώς παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

patra-pyrgos-pirgos-pinakida

Κακός δρόμος η Πατρών-Πύργου, αλλά και κακές οδικές συμπεριφορές

Άλλωστε, ο κανόνας στον συγκεκριμένο δρόμο είναι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας και οι προσπεράσεις σε όποιο σημείο να ΄ναι, καθώς η διπλή διαχωριστική λωρίδα πλέον παίζει διακοσμητικό ρόλο, σε όσα σημεία δεν έχει σβηστεί με τα χρόνια.

Δείτε ακόμαΔιόδια: «Φρένο» στις αυξήσεις - Η κόντρα με το Υπουργείο

Υπό κατασκευή ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου

Η λύση σε όλα αυτά είναι ήδη καθ’ οδόν. Πρόκειται για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, οι εργασίες για τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη. Για την ακρίβεια, η πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 25% και αυτό το ποσοστό κάθε μέρα ανεβαίνει, αργά αλλά σταθερά.

Ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλή σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.

olympia-odos-aftokinitodromos-autokinitodromos-3d-komvos

Πατρών-Πύργου: 75 χιλιόμετρα προς το μέλλον

Η Ολυμπία Οδός τον Μάρτιο 2022 πέρασε σε μια νέα εποχή, με την κατασκευή ενός νέου τμήματος που θα φέρει πιο κοντά  την Αθήνα με τον Πύργο και με έναν από τους σημαντικότερους τόπους της Ιστορίας, την Αρχαία Ολυμπία.

Η ολοκλήρωσή της Πατρών-Πύργου θα προκαλέσει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου.

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα έρθει να δώσει στην περιοχή την ευκολία της οδικής πρόσβασης και σε ολόκληρη την περιφέρεια τη δυνατότητα να αναδιατάξει το τουριστικό και το αναπτυξιακό περιβάλλον της με βιώσιμες δραστηριότητες οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Με την ένταξη του Πάτρα - Πύργος στο Έργο Παραχώρησης, η Ολυμπία Οδός γίνεται πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με συνολικό μήκος 277 χιλιόμετρα.

patra-pyrgos-ergasies-dromos

Τι θα περιλαμβάνει ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος; Πότε θα παραδοθεί;

Μόλις ολοκληρωθεί το κομμάτι Πάτρα-Πύργος, τα 75 km διαδρομής θα έχουν πλέον 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα. Ακόμα, 8 κόμβοι θα συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με πολλά χωριά και πόλεις καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, με σχεδόν 200.000 ωφελούμενους. Επιπλέον, θα υπάρχουν τα εξής:

  • Δύο (2) Μετωπικοί σταθμοί διοδίων, στην Κάτω Αχαΐα και τα Χανάκια.
  • 2 πλευρικοί σταθμοί διοδίων στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα.
  • 15 γέφυρες, εκ των οποίων η Γέφυρα του Πηνειού, μήκους 240μ., θα είναι και η μεγαλύτερη της Ολυμπίας Οδού
  • 27 άνω διαβάσεις & 37 κάτω διαβάσεις
  • 150 οχετοί
  • Τοίχοι αντιστήριξης μήκους 7.250μ.
  • Δύο (2) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Καραίικα και Πύργος και στις δύο κατευθύνσεις).
  • Ένα (1) εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων) στον Πύργο.
  • Δύο (2) Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών, στους σταθμούς διοδίων (Κάτω Αχαΐα και Χανάκια).

Το πρώτο τμήμα των 13 χλμ. από το Μιντιλόγλι έως την Κάτω Αχαΐα αφορά διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού Πατρών-Πύργου. Τα υπόλοιπα 62 χλμ. είναι κατασκευή σε νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

Σήμερα απασχολούνται στα τρία εργοτάξια περίπου 700 εργαζόμενοι και χρησιμοποιούνται 470 μηχανήματα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει όλες τις καινοτομίες, που έχουν αναπτυχθεί στον αυτοκινητόδρομο σε λειτουργία, δηλαδή το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος αναμένεται μέσα στο 2025.

Δείτε το video με την πρόοδο των εργασιών

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...