Αττική: Ολοκαίνουριος δρόμος, με εξωφρενικό κόστος

Στην Ελλάδα γίνονται πολλά οδικά έργα τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, ένας δρόμος έσπασε κάθε ρεκόρ.

  • -
  • -

Η Ελλάδα αποκτά σιγά σιγά ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, ενώ σταδιακά τα έργα οδοποιίας επεκτείνονται στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και στις πόλεις.

Σίγουρα η δημιουργία ενός δρόμου είναι ακριβή υπόθεση, τόσο στο καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι, όσο και στα διαδικαστικά, όπως οι απαλλοτριώσεις, οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις. Ωστόσο, μερικές φορές οι δυσκολίες και τα έργα που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, μπορούν να ανεβάσουν κατά πολύ το κόστος.

Πόσο πολύ; Μέχρι και στα 50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χιλιόμετρο.

siragga

Ποιος είναι ο ακριβότερος δρόμος στην Ελλάδα;

Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα κατασκευάζεται μια οδική αρτηρία που κοστίζει αυτό το εξωφρενικό ποσό.  Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στην Αττική και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας.

Δείτε ακόμα: Ο επικίνδυνος ελληνικός δρόμος με τις 27 φουρκέτες, που θες οπωσδήποτε να πας! [video]

Ο δρόμος στον οποίο αναφερόμαστε και ο οποίος έχει κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο είναι η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κομμάτι που αφορά φτάνει τα 6 χιλιόμετρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a546224e7111f3ea001dcfe1b3127ae3.jpg

Πόσο κοστίζουν οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας;

Όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους, μία έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2019 δείχνει ότι ο πιο ακριβός είναι η Αττική Οδός με κόστος 14,58 εκατ. ευρώ/km. Ακολουθεί η Εγνατία Οδός με 8,96 εκατ. ευρώ/km, η Ιόνια Οδός με 7,65 εκατ. ευρώ/km, ο ΒΟΑΚ με 7,31 εκατ. ευρώ/km και η Ολυμπία Οδός με 7,21 εκατ. ευρώ/km. Ο πιο φθηνός από τους αυτοκινητόδρομους είναι η ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) με κόστος μόλις 4,78 εκατ. ευρώ/km.

Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν το κόστος ενός δρόμου;

Αναμενόμενα, όσο πιο κατοικημένη είναι η περιοχή από την οποία θα περάσει ένας δρόμος ή ένας αυτοκινητόδρομος, τόσο αυξάνεται το κόστος καθώς πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, αλλά και επιπλέον έργα όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας, η δημιουργία προσωρινών δομών ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθούν ακόμα και κατεδαφίσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...