Ελλάδα: Ο αυτοκινητόδρομος με τα 17 φωτοβολταϊκά πάρκα – Πού βρίσκεται

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την παραγωγική ισχύ να φθάνει 9,5MWp.

  • -
  • -

Στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα - Πύργος θα υλοποιηθεί σύντομα το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναπτυχθεί σε αυτοκινητόδρομο στη χώρα.

Συνολικά 17 φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν σε στέγαστρα και χώρους στάθμευσης των κέντρων συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, σε στέγαστρα σταθμών διοδίων και σε ανεκμετάλλευτους χώρους κοντά σε κτήρια και σήραγγες εντός του Έργου Παραχώρησης.

Παραγωγική ισχύ 9,5MWp

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου θα φτάσουν σε παραγωγική ισχύ περίπου 9,5MWp, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων/χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 5.000 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ανατέθηκε στην Omexom Hellas (VINCI Energies). Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρώτες μονάδες στο Ρίο και το Κιάτο θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Δείτε ακόμα: Σε ποια εθνική οδό μπήκαν οι κάμερες TraffiStar

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης ανατέθηκε στην IXION Energy (AVAX) και βρίσκεται ήδη σε υπό μελέτη. Με αυτό το ολοκληρωμένο πλάνο, ο στόχος της επίτευξης της ενεργειακής αυτάρκειας του αυτοκινητόδρομου στο 100% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...