Air Condition ή αυτόματος κλιματισμός στο αυτοκίνητο; Ποια η διαφορά τους

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας για την καμπίνα ενός αυτοκινήτου, μπορεί να γίνεται από δύο παρόμοια, αλλά διαφορετικά στη λειτουργία τους συστήματα.

  • -
  • -

Στα αυτοκίνητα, ένα από τα πιο απαραίτητα συστήματα είναι αυτό του κλιματισμού. Μας προσφέρει ζεστασιά τον χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, ενώ βοηθάει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ κατά τις ημέρες με υγρασία. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι κλιματισμοί ίδιοι. Η βασικότερη διαφορά βρίσκεται στο αν πρόκειται για απλό Air Condition ή για πιο προηγμένο σύστημα αυτόματου κλιματισμού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο, όμως οι δύο τεχνολογίες έχουν αρκετές διαφορές. Ας τις δούμε!

Air Condition και κλιματισμός: Πώς τα ξεχωρίζω;

Τα απλά συστήματα Air Condition διαθέτουν τρία βασικά χειριστήρια: το πόσο κρύος (ή ζεστός) θα είναι ο αέρας, από που θα διαχέεται στην καμπίνα (άνω αεραγωγοί, αεραγωγοί ποδιών, παρμπρίζ κ.ά.) και την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Ο διακόπτης που ελέγχει τη θερμοκρασία συνήθως έχει κόκκινη και μπλε ένδειξη ώστε ο χειριστής να τοποθετήσει τον δείκτη στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι «χειροκίνητο» το σύστημα με άλλα λόγια, με τον αέρα που βγαίνει από τους αεραγωγούς να διατηρεί την ίδια θερμοκρασία πάντα, εκτός αν ο χειριστής επέμβει στα χειριστήρια και αλλάξει τις ρυθμίσεις.

Ο αυτόματος κλιματισμός από την άλλη, λειτουργεί διαφορετικά. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χειριστής είναι να ορίσει την επιθυμητή θερμοκρασία στην καμπίνα. Το σύστημα θα ρυθμίσει μόνο του τη θερμοκρασία του αέρα, από ποιους αεραγωγούς θα γίνεται η ψύξη (ή η θέρμανση) όπως και την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Όταν πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, ο αυτόματος κλιματισμός ρίχνει την ένταση και μπαίνει σε λειτουργία συντήρησης, χωρίς να απαιτεί κάποια εντολή. Εννοείται ότι ο αυτόματος κλιματισμός έχει δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης, αν ο χειριστής θέλει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι αεραγωγοί ή αν ζητά μια στάνταρ ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Είναι όλοι οι αυτόματοι κλιματισμοί ίδιοι;

Αφού ξεκαθαρίσαμε τις διαφορές μεταξύ του Air Condition και του αυτόματου κλιματισμού, ας δούμε και μερικά ακόμη στοιχεία. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχει ο αυτόματος κλιματισμός, ο αυτόματος διζωνικός, τριζωνικός, ακόμη και τετραζωνικός κλιματισμός. Τι διαφορά εντοπίζουμε εδώ;

Δείτε ακόμη: Πόσο επιβαρύνει την κατανάλωση του αυτοκινήτου το air condition;

Στην πράξη, το σύστημα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, απλώς υπάρχουν περισσότερες ζώνες ώστε κάθε επιβάτης να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης της δικής του θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, στον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ο οδηγός μπορεί να ορίσει θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου και ο συνοδηγός, 23 βαθμών Κελσίου.

Με αυτό τον τρόπο σταματάνε οι… τσακωμοί για την ένταση του κλιματισμού, αν ένας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου κρυώνει περισσότερο από τον άλλο. Αντίστοιχα, στον τριζωνικό κλιματισμό, οδηγός, συνοδηγός και πίσω επιβάτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικής θερμοκρασίας, ενώ στον τετραζωνικό κλιματισμό, κάθε ένας από τους τέσσερις επιβάτες μπορεί να φέρει τον κλιματισμό στα δικά του μέτρα. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα διζωνικά και τριζωνικά συστήματα είναι συνηθισμένα σε αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα, όμως τα τετραζωνικά τα συναντάμε κυρίως σε πιο ακριβά μοντέλα της πολυτελούς κατηγορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...