Air Condition στο αυτοκίνητο: Πρέπει να το ανάβω τον χειμώνα;

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε όλους τους μήνες του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα με τα θολωμένα τζάμια και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

  • -
  • -

Πολλοί πιστεύουν ότι το Air Condition των αυτοκινήτων μας χρησιμεύει μόνο το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σύστημα κλιματισμού είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στην καμπίνα του οχήματος, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Άρα, η χρησιμότητά του είναι αντίστοιχα σημαντική και στους χειμερινούς μήνες! Το σύστημα του αυτοκινήτου μπορεί να φέρει ζεστό αέρα στην καμπίνα και χωρίς να είναι ενεργοποιημένος ο συμπιεστής του κλιματισμού. Όμως, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές.

Πώς ξεθολώνουν γρήγορα τα τζάμια του αυτοκινήτου;

Για παράδειγμα, ο πιο αποδοτικός τρόπος για να ξεθολώσουν τα τζάμια του οχήματος, είναι να χρησιμοποιούμε το A/C. Με το κουμπί του συμπιεστή πατημένο, ο αέρας που μπαίνει στην καμπίνα έχει απαλλαχθεί από την υγρασία του περιβάλλοντος και δεν επιτρέπει στα τζάμια να θολώσουν, από την ανάσα των επιβατών ή τις καιρικές συνθήκες. Όσοι έχουν αυτοκίνητο με αυτόματο κλιματισμό, θα έχουν δει ότι με το πλήκτρο ταχείας αποθάμβωσης του παρμπρίζ (υπάρχει σε όλα τα μοντέλα με αυτόματο κλιματισμό), ενεργοποιείται αυτόματα και ο κομπρέσορας του Air Condition για μέγιστη αποδοτικότητα.

Δείτε ακόμη: Πόσο ανεβάζει την κατανάλωση το Air Condition;

Συνεπώς, στα αυτοκίνητα με χειροκίνητο A/C, το κουμπί που ενεργοποιεί τον συμπιεστή θα πρέπει να είναι πατημένο όταν το ζήτημα είναι το ξεθόλωμα του παρμπρίζ. Όταν πραγματοποιηθεί η διαδικασία ο οδηγός θα πρέπει να ορίσει τη θερμοκρασία που θέλει στην καμπίνα, αφήνοντας το A/C ανοικτό. Ο αέρας θα ανακυκλώνεται, οι αεραγωγοί θα φέρνουν φρέσκο αέρα απαλλαγμένο από την υγρασία του περιβάλλοντος και τα τζάμια δεν θα θολώσουν ξανά, ακόμη και στις χαμηλότερες ρυθμίσεις του ανεμιστήρα.

Είναι καλό για το A/C να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο;

Το σύστημα κλιματισμού δεν επιβαρύνεται όταν χρησιμοποιείται διαρκώς. Πιο απλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεχόμενη χρήση του. Οι κατασκευαστές δεν έφτιαξαν το A/C με σκοπό να λειτουργεί το καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Για να το πούμε διαφορετικά, είναι χειρότερο για την υγεία του A/C να μένει ανενεργό για πολλούς μήνες, παρά να χρησιμοποιείται. Με τη συνεχόμενη χρήση αποτρέπονται τα φαινόμενα ανάπτυξης μούχλας και μικροοργανισμών στο κύκλωμα του συστήματος, οπότε ο αέρας είναι πιο καθαρός. Απαραίτητη προϋπόθεση να αλλάζεται το φίλτρο καμπίνας όποτε προβλέπεται από τον κατασκευαστή.