Μυρίζει το air condition στο αυτοκίνητο; Η σωστή λύση

Αν ο κλιματισμός του αυτοκινήτου απελευθερώνει δυσάρεστες οσμές, θα πρέπει να δράσετε άμεσα, καθώς εκτός από την κακή μυρωδιά, είναι και ανθυγιεινές.

  • -
  • -

Φέτος οι υψηλότερες θερμοκρασίες ήρθαν νωρίτερα από ότι περιμέναμε. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, πολλές φορές υπάρχει ανάγκη για χρήση του air condition στο αυτοκίνητο, κάτι σχεδόν… ανήκουστο για την εποχή. Τι γίνεται όμως αν η ενεργοποίηση του κλιματισμού απελευθερώνει δυσάρεστες οσμές μέσα στην καμπίνα; Είναι βέβαιο ότι για τα πρώτα λεπτά τουλάχιστον, η ατμόσφαιρα είναι οριακά ανυπόφορη. Σε πολλές «προχωρημένες» περιπτώσεις, μυρίζει ακόμη και μούχλα. Ποια είναι η πηγή του κακού; Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται μέσα στο κύκλωμα, από τη συσσωρευμένη υγρασία.

Τι κάνω αν μυρίζει το σύστημα κλιματισμού;

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν αν διαπιστωθεί άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από τους αεραγωγούς, είναι να αλλαχθεί το φίλτρο καμπίνας και να τοποθετηθεί ένα ειδικό προϊόν στο κύκλωμα, το οποίο ψεκάζεται μέσα στους αεραγωγούς και απολυμαίνει το σύστημα. Παράλληλα, προσθέτει μια ευχάριστη μυρωδιά. Τα συγκεκριμένα σπρέι βρίσκονται στο εμπόριο και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα βρει σε πάρα πολλά καταστήματα ειδών αυτοκινήτου, για να τα χρησιμοποιήσει μόνος του.

Δείτε ακόμη: Air Condition ή αυτόματος κλιματισμός; Οι διαφορές τους

Η εφαρμογή τους είναι εύκολη και στη συσκευασία, αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης. Το φίλτρο καμπίνας επίσης είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθεί. Συνήθως βρίσκεται εντός της καμπίνας, κάπου στα πόδια του συνοδηγού. Φυσικά δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις, όπου για να φτάσεις έως το φίλτρο πρέπει να λύσεις το ντουλαπάκι ή κάποιο πλαστικό στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης καλύτερα να απευθυνθεί σε ένα συνεργείο, αν δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να το καταφέρει μόνος του.

Πώς αποφεύγεται η άσχημη μυρωδιά στο A/C;

Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα και να περιοριστεί στο ελάχιστο η συγκέντρωση μικροοργανισμών στο σύστημα κλιματισμού, θα πρέπει να ακολουθούνται κάποια απλά βήματα. Για παράδειγμα, το A/C δεν θα πρέπει να περνάει πάρα πολύ καιρό χωρίς να λειτουργήσει. Ακόμη και με καιρό που δεν απαιτείται η χρήση του, είναι καλό να το θέτουμε σε λειτουργία για λίγα λεπτά. Επίσης δεν θα πρέπει να φτάνουμε στον προορισμό μας και να σβήνουμε εκείνη τη στιγμή τον κλιματισμό, καθώς η υγρασία που υπάρχει στο κύκλωμα εξελίσσεται σε… μούχλα. Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας απενεργοποιούμε τον συμπιεστή (το κουμπί με την ένδειξη A/C) αφήνοντας μόνο τον ανεμιστήρα να δουλεύει, για να «στεγνώσουν» οι σωληνώσεις και τα ακροφύσια.