Πόσο επιβαρύνει την κατανάλωση το air-condition στο αυτοκίνητο;

Όσο οι τιμές καυσίμων ανεβαίνουν, τόσο περισσότερο μας ενδιαφέρει η κατανάλωση του αυτοκινήτου μας. Πόσο επηρεάζεται όταν ενεργοποιούμε τον κλιματισμό;

  • -
  • -

Το Air Condition στο αυτοκίνητο αποδεικνύεται ευεργετικό όταν η ζέστη ανεβαίνει και δημιουργούνται συνθήκες καύσωνα. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών το χρησιμοποιεί συνεχώς το καλοκαίρι, αφού οι θερμοκρασίες στη χώρα μας δεν… αστειεύονται και συχνά αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά φέτος, αρκετές φορές έχει ξεπεράσει τα συγκεκριμένα νούμερα φτάνοντας μέχρι και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου! Γενικότερα, ακούγεται ότι η χρήση του κλιματισμού επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου. Με τη βενζίνη να αγγίζει τα 2 € το λίτρο, αξίζει να δούμε αν η… λυτρωτική αυτή λειτουργία του αυτοκινήτου μας «τσούζει» την τσέπη μας.

Το αυτοκίνητο καίει περισσότερο με αναμμένο Air Condition;

Ναι, ο κλιματισμός επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου. Τα πιο πολλά αυτοκίνητα με μοτέρ εσωτερικής καύσης έχουν την ίδια τεχνολογία στο Air Condition. Ο συμπιεστής του συστήματος, που κάνει «όλη τη δουλειά», παίρνει κίνηση από τον κινητήρα και συνδέεται σε αυτόν μέσω ιμάντα. Μόλις ενεργοποιήσουμε το A/C, ο συμπιεστής «κομπλάρει» αυτόματα πάνω στον κινητήρα για να λειτουργήσει, οπότε ένα μέρος της ισχύος του πάει στη λειτουργία του κλιματισμού. Έτσι, καίει και περισσότερο καύσιμο, επειδή ανεβαίνει το φορτίο.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται τα περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα της αγοράς (όχι τα mild hybrid, μόνο τα full hybrid και Plug-In Hybrid) τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς συμπιεστές που λειτουργούν με ρεύμα από την μπαταρία υψηλής τάσης και όχι μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό γίνεται και για την εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά και για να συνεχίζει να λειτουργεί ο κλιματισμός όταν το αυτοκίνητο κινείται με ρεύμα και το μοτέρ βενζίνης είναι σβηστό. Ένας σβηστός κινητήρας, δεν μπορεί να κινήσει με ιμάντα τον συμπιεστή, έτσι δεν είναι; Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις ανεβαίνει η κατανάλωση σε ρεύμα.

Πόσο περισσότερο καίει το αυτοκίνητο με Air Condition;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο επιβαρύνεται τελικά η κατανάλωση όταν χρησιμοποιούμε το A/C. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την οδήγησή μας, το αυτοκίνητο, το πόσο συντηρημένο είναι το όχημα, τον όγκο της καμπίνας, τη θερμοκρασία, ακόμα και τις ώρες που είμαστε κολλημένοι στην κίνηση. Σε μια μέση κατάσταση, η χρήση του A/C επιβαρύνει κατά περίπου 5-10% την κατανάλωση καυσίμου.

Δείτε ακόμη: Σύστημα start/stop - Πόσα χρήματα γλυτώνω;

Άρα, αν έχετε μια μέση κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 km, με αναμμένο το A/C θα έχετε 7,3 με 7,7 λίτρα για την ίδια απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι το A/C σας κοστίζει κάπου στο 1,20 € ανά 100 χιλιόμετρα, με βάση τη σημερινή τιμή της βενζίνης. Σε πιο απαιτητικές συνθήκες, η επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 20%, ωστόσο αυτό το νούμερο το συναντάμε σε παλαιότερα αυτοκίνητα με λιγότερο προηγμένα συστήματα κλιματισμού που καταναλώνουν σαφώς περισσότερη ενέργεια και επηρεάζουν αισθητά και τις επιδόσεις. Σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, το A/C δεν «κόβει» τόσο τον κινητήρα όσο παλαιότερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...