Σε αυτό τον δρόμο οι τροχοί σου… παίζουν μουσική! [Video]

Βαρέθηκες να ακούς τον ήχο του κινητήρα ή του ραδιοφώνου όταν ταξιδεύεις; Κάποιοι δρόμοι κρύβουν μια μουσική έκπληξη για τους οδηγούς.

  • -
  • -

Υπάρχουν δεκάδες τμήματα δρόμων σε όλο τον κόσμο, τα οποία μπορούν να παράγουν μουσικούς ήχους, με ρυθμό, από την τριβή των ελαστικών με χρήση ειδικά σχεδιασμένων και κατασκευασμένων εγκάρσιων γραμμών πάνω στην άσφαλτο. Τέτοια τμήματα συναντάμε σε πολλές χώρος όπως η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, το Ιράν, η Ταιβάν, η Αργεντινή, η Δανία, η Ινδονησία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δείτε ακόμη: Πού υπάρχουν δρόμοι με φωτοβολταϊκά στην άσφαλτο; [video]

Η κάθε νότα παράγεται ανάλογα με τη συχνότητα των δονήσεων που παράγει η χάραξη του οδοστρώματος, σε συνδυασμό με τη ταχύτητα του οχήματος. Έτσι, για παράδειγμα, για να παραχθεί ο ήχος της νότας «Μι» χρειάζεται συχνότητα περίπου 330 Hz, δηλαδή 330 δονήσεων ανά δευτερόλεπτο. Επομένως, αν οι χαραγμένες στην άσφαλτο λωρίδες απέχουν μεταξύ τους 6 εκατοστά και το όχημα κινείται με περίπου 70 χλμ./ώρα, από την κύλιση θα ακουστεί αυτή η νότα, τόσο μέσα στο όχημα, όσο και έξω από αυτό.

Δείτε ακόμη: Πού βρίσκεται ο μακρύτερος υποθαλάσσιος δρόμος του κόσμου; [video]

Το 2019, δημιουργήθηκε στην Ουγγαρία ένα τέτοιο τμήμα δρόμου στη μνήμη του László Bódi, ο οποίος έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Cipő και ήταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Republic. Αν ταξιδέψουμε από την πόλη Mernyeszentmiklós προς την πόλη Mernye και ακολουθήσουμε τις οδηγίες στις ταμπέλες του δρόμου, σχετικά με την ταχύτητα και τα όρια του μουσικού τμήματος, μπορούμε να… παίξουμε ένα απόσπασμα περίπου 30 δευτερολέπτων από το τραγούδι 67-es Ut (Δρόμος 67) των Republic!

Δείτε τον μουσικό δρόμο σε video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...