Πού βρίσκεται ο μακρύτερος υποθαλάσσιος δρόμος του κόσμου; [video]

Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια οδική σήραγγα του πλανήτη, με μήκος σχεδόν 25 χιλιόμετρα, βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος - ή μάλλον, ευρωπαϊκά νερά.

  • -
  • -

Η σήραγγα Lærdal είναι ένας δρόμος κάτω από τη θάλασσα με μήκος 24,51 χιλιόμετρα που συνδέει το Lærdal και το Aurland της Νορβηγίας. Η σήραγγα αποτελείται από δύο λωρίδες και είναι ο τελευταίος κρίκος που ολοκλήρωσε τον κύριο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την πρωτεύουσα, το Oslo στην γραφική πόλη Bergen στα βόρεια της χώρας.

Η κατασκευή του όχι μόνο βελτιώνει χρονικά τη διαδρομή, αφού δεν χρειάζονται ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά βελτιώνει εξαιρετικά την άνεση και την ασφάλεια, σε μια χώρα που για πολλούς μήνες καλύπτεται από χιόνι.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5b0e193ecaecc5e6458a5f891e7b0211.jpg

Η κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής σήραγγας

Το 1975 αποφασίστηκε η δημιουργία του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Oslo και Bergen, ενώ το 1992 εγκρίθηκε η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας, η οποία κατασκευάστηκε από το 1995 έως το 2000 και κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα περνούν καθημερινά περίπου 1000 οχήματα και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν διόδια.

Δείτε ακόμα: Κυκλικός κόμβος μέσα σε τούνελ; Και όμως υπάρχει! [video]

Αλλά αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία της οδήγησης στη μεγαλύτερη σήραγγα του κόσμου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, θα πρέπει να βιαστείτε, αφού από το 2025 και για περίπου τέσσερα χρόνια η διαδρομή θα είναι κλειστή στην κυκλοφορία για δεκατέσσερις ώρες κάθε ημέρα, ώστε να γίνουν εργασίες αναβάθμισης και να πληροί τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουμε ότι το Lærdal είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στην οποία μπορείς να οδηγήσεις αυτοκίνητο. Γιατί αν πάρουμε υπόψιν μας και εκείνες στις οποίες μπορείς να μεταφέρεις το αυτοκίνητό σου με άλλο τρόπο, τότε με μήκος 50,46 χιλιόμετρα, το Chunnel που συνδέει την Γαλλία με τη Μεγάλη Βρετανία είναι μακράν πρώτο.

Δείτε το video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...