Πού υπάρχουν δρόμοι με φωτοβολταϊκά στην άσφαλτο; [video]

Αυξάνονται τα φωτοβολταϊκά σε χωράφια και στέγες, όμως κάποιοι δοκιμάζουν να τα βάλουν και στην άσφαλτο! Δες τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει – και... ξεγίνει – πράξη.

  • -
  • -

Την ώρα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατακλύζουν τη ζωή μας, φωτοβολταϊκά πάνελ ξεπροβάλλουν σε στέγες, ταράτσες, παγκάκια, πλαγιές, ακόμα και σακίδια πλάτης. Από αυτό τον καταιγισμό φαίνεται ότι σε κάποια μέρη δεν ξέφυγαν ούτε οι δρόμοι!

Η ιδέα είναι απλή: να καλυφθούν εν μέρει ή - ιδανικά - εξ ολοκλήρου οι ενεργειακές ανάγκες του δρόμου από ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές, έτσι ώστε να μη μολύνεται έμμεσα το περιβάλλον από τον φωτισμό και τη σήμανση του.

Οι προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος είναι πολλές, αφού ένα ηλιακό πάνελ που βρίσκεται πάνω στον δρόμο δεν έχει τη βέλτιστη γωνία κλίσης, παράγει λιγότερη ισχύ και είναι εκτεθειμένο κάποιες ώρες σε σκιά. Επιπλέον είναι πολύ εύκολο να καλυφθεί από βρωμιά και σκόνη, ενώ σίγουρα χρειάζεται πολύ πιο παχύ γυαλί από τα συμβατικά πάνελ για να αντέξει το βάρος των οχημάτων πάνω του. Όλα αυτά περιορίζουν την παραγωγή ρεύματος και συμβάλλουν στην υπερθέρμανσή τους.

Ασφαλώς τα οφέλη δίνουν ισχυρό κίνητρο και πολλές χώρες έχουν επιχειρήσει πιλοτικά προγράμματα, υπολογίζοντας ότι η παραγωγή όχι μόνο θα καλύπτει τις ανάγκες του δρόμου, αλλά και ολόκληρων πόλεων στα επόμενα χρόνια.

Πού έχουν τοποθετηθεί ήδη δρόμοι με φωτοβολταϊκά

Επί ευρωπαικού εδάφους, η Γαλλία τοποθέτησε τo 2016 ένα τέτοιο σύστημα στην πόλη Tourouvre-au-Perche της Νορμανδίας. Το Wattway ήταν το πρώτο τέτοιο εγχείρημα στον κόσμο, αλλά δύο χρόνια αργότερα κρίθηκε μη συμφέρον και το πρόγραμμα διακόπηκε. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κυριότερο πρόβλημα, πέρα από το κόστος κατασκευής, ήταν η λάθος τοποθεσία, η οποία περιόριζε την παραγωγή ενέργειας. Μια πολύ μικρότερης κλίμακας δοκιμή έγινε και στο βιομηχανικό πάρκο Savoie Technolac, δίπλα στο αεροδρόμιο Chambery, από όπου και η παραπάνω φωτογραφία, με την ίδια τύχη.

Δείτε ακόμη: Πού βρίσκεται ο μακρύτερος υποθαλάσσιος δρόμος του κόσμου; [video]

Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, όμως και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Κίνα και οι Η.Π.Α. εξερευνούν αυτόν τον «νέο κόσμο». Και θεωρούν ότι αν βρεθεί αξιόπιστος και οικονομικός τρόπος εφαρμογής της ιδέας, ίσως αλλάξει η πορεία των μετακινήσεων μας, συνδυάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πάνω στο οδόστρωμα με την τεχνολογία ανέπαφης, εν κινήσει, φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέχρι τότε, δείτε video του National Geographic του Wattway, σχετικά με την κατασκευή του δρόμου στην Tourouvre-au-Perche:

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...