Τραγωδία στην Κατερίνη: Τι έφταιξε για τη φωτιά στο αυτοκίνητο; Ποια συνήθεια πρέπει να αλλάξουμε;

Πολλές θεωρίες ακούστηκαν για την αιτία της φωτιάς στο αυτοκίνητο της 38χρονης στην Κατερίνη. Ποιες από αυτές έχουν βάση, και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε εμείς από το τραγικό περιστατικό;

  • -
  • -

Το περιστατικό στην Κατερίνη με τη μητέρα που απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της είναι συγκλονιστικό. Όσον αφορά τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά, χωρίς ακόμα να υπάρχει επίσημη, ξεκάθαρη και οριστική απάντηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, αλλά και με τις εικόνες που έχουμε δει από το καμένο αυτοκίνητο, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την καμπίνα. Το παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι τόσο το καπό, όσο και το πορτ-μπαγκάζ έχουν μείνει άθικτα, ενώ δεν έχουν καν σπάσει τα πίσω παράθυρα, στοιχείο που δείχνει ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν στο μπροστά κομμάτι, εκεί που βρίσκονται οι θέσεις οδηγού και συνοδηγού.

fotia-fwtia-katerini

Ξεκίνησε η φωτιά από διαρροή βενζίνης ή υγραερίου;

Μία από τις πρώτες και πιο δημοφιλείς  θεωρίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με την αιτία της πυρκαγιάς, ήταν η διαρροή καυσίμου. Μερικές θεωρίες ήθελαν να είναι διαρροή βενζίνης, ενώ άλλες ανέφεραν ότι στο αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί κιτ υγραεριοκίνησης, οπότε έκαναν λόγο για διαρροή υγραερίου.

Δείτε ακόμα: Προσοχή! Αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά από αντικείμενο που όλοι έχουμε

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η εικόνα του αυτοκινήτου δείχνει ότι μάλλον δεν πρέπει να αναζητηθεί σε διαρροή καυσίμου η αιτία της τραγωδίας. Η φωτιά κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε μέσα στην καμπίνα. Τόσο η κατάσταση καπό και πορτ-μπαγκάζ, όσο και το γεγονός ότι η φωτιά δεν έχει αγγίξει το αυτοκίνητο χαμηλά στα πλαϊνά του, αποτελούν πάρα πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι η αρχή έγινε μέσα στην καμπίνα και σε γενικές γραμμές παρέμεινε εκεί.

katerini-fotia-fwtia

Σίγουρα κάτω από την καμπίνα περνάνε σωληνάκια που μεταφέρουν τη βενζίνη ή το υγραέριο (αν έχει γίνει τέτοια μετατροπή), από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου προς τον κινητήρα. Ωστόσο, αν είχε αναφλεγεί κάποιο από αυτά τα σωληνάκια το πιθανότερο είναι ότι η φωτιά θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στο εξωτερικό του αυτοκινήτου και μετά θα έμπαινε στην καμπίνα.

Τα παραπάνω αποτελούν απλές παρατηρήσεις μέσω των εικόνων και των video που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οπότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα λάθους.

Θα μπορούσε να την έχει σώσει ο πυροσβεστήρας;

Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνθήκες που επικράτησαν στην καμπίνα και πόσο χρόνο αντίδρασης είχε η 38χρονη, η λογική λέει ότι αν βρισκόταν κάπου κοντά της ένας πυροσβεστήρας, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο οι πιθανότητες επιβίωσης θα ήταν περισσότερες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cbd35730e7e1633f113680254973454a.jpg

Δυστυχώς πλέον το τραγικό γεγονός συνέβη και δεν μπορεί να αλλάξει, όμως αυτό το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για να προβληματιστούμε. Ο προβληματισμός μας αφορά την ύπαρξη πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο, αλλά και το σημείο που επιλέγουμε να τον τοποθετήσουμε.

Η καλύτερη θέση για τον πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο

Το γεγονός ότι πρέπει να έχουμε πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητό μας είναι αδιαμφισβήτητο. Άλλωστε, η ύπαρξή του είναι υποχρεωτική από τον ΚΟΚ και η έλλειψή του συνεπάγεται πρόστιμο. Όμως ο βασικός προβληματισμός είναι, πού πρέπει να βρίσκεται;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακόμα και οι οδηγοί που έχουν φροντίσει να προμηθευτούν πυροσβεστήρα, τον έχουν στο πορτ-μπαγκάζ, σημείο το οποίο μάλλον δεν είναι το κατάλληλο, καθώς σε περίπτωση ανάγκης δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν. Μάλιστα, αν το πορτ-μπαγκάζ λειτουργεί ηλεκτρικά όπως σε πολλά καινούρια μοντέλα, σε ενδεχόμενο φωτιάς στο αυτοκίνητο η πρόσβαση μπορεί να είναι ακόμα και αδύνατη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/60a68b055b84f610649d735ecd0ec240.jpg

Αντίθετα, σε ορισμένα μοντέλα οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει για την τοποθέτηση του πυροσβεστήρα κάτω από το κάθισμα του οδηγού ή του συνοδηγού, σε ειδική υποδοχή. Αν και σε κάποιους μπορεί να φανεί παράξενη ή ακόμα και ενοχλητική αυτή η θέση, μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο οδηγός θα έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στον πυροσβεστήρα, ακόμα κι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του.

Με αφορμή το περιστατικό στην Κατερίνη, λοιπόν, ας φροντίσουμε να έχουμε όλοι πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητό μας και ας προσπαθήσουμε να τον τοποθετήσουμε σε σημείο που θα έχουμε πρόσβαση ενώ καθόμαστε στη θέση του οδηγού. Απ’ ό,τι φαίνεται, το πορτ-μπαγκάζ δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...