Δίκτυο φόρτισης: Πότε αλλάζει ο χάρτης στην Ελλάδα

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε οποιαδήποτε χώρα, είναι η ύπαρξη επαρκούς δικτύου φόρτισης. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τι θα αλλάξει;

  • -
  • -

Μπορεί η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης στην Ελλάδα να ξεκίνησε με δειλά βήματα, όπως και η ηλεκτροκίνηση γενικότερα, όμως πλέον «τρέχει» με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερα σημεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι μπορούν να νιώθουν σίγουροι ότι θα βρουν εύκολα μία θύρα φόρτισης για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό. 

Με τη γλώσσα των αριθμών

Όσον αφορά το πλήθος των φορτιστών, τα επίσημα στοιχεία είναι ενδεικτικά της βελτίωσης που συντελείται συνεχώς. Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο του 2023 σε όλη τη χώρα υπήρχαν 3.079 σημεία φόρτισης, τα οποία ήταν δημόσια διαθέσιμα. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται κάθε είδους πρόσβαση σε ρεύμα για επαναφόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, από απλές πρίζες μέχρι ταχυφορτιστές με ισχύ πολλών kW.

Πέρα από το πλήθος των φορτιστών ανά την επικράτεια, αυτό που απασχολεί τον κάτοχο ενός ηλεκτρικού οχήματος ειδικά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (αλλά όχι αποκλειστικά) είναι και η ταχύτητα φόρτισης. Σε αυτό έρχονται να δώσουν λύση οι ταχυφορτιστές που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία, οι οποίοι πλέον καλύπτουν μεγάλο μέρος της  ηπειρωτικής (κυρίως) χώρας και δίνουν τη δυνατότητα γρήγορου ανεφοδιασμού. Αρχικά οι περισσότεροι DC φορτιστές μπορούσαν να προσφέρουν ρεύμα με ισχύ μέχρι και 50 kW, όμως πλέον οι ταχύτητες έχουν εκτοξευτεί. Έτσι, συναντάμε πολλούς φορτιστές των 120 kW και των 180 kW, σε κάποια (λίγα) σημεία υπάρχουν φορτιστές με ισχύ 250 kW ή ακόμα και 300 kW, ενώ σε φάση τοποθέτησης και σύνδεσης στο δίκτυο βρίσκονται αρκετοί φορτιστές των 360 kW. Οι περισσότεροι από τους φορτιστές με ισχύ άνω των 120 kW τοποθετούνται σε ΣΕΑ και γενικότερα σε σημεία που εξυπηρετούν τα ηλεκτρικά οχήματα που ταξιδεύουν, όμως κάποιοι μπαίνουν και σε αστικές περιοχές. 

Δείτε ακόμη: Που φορτίζω δωρεάν στην Αθήνα; 

Το μέλλον του δικτύου φόρτισης

Τα παραπάνω νούμερα είναι ήδη πολύ μεγάλα και καλύπτουν επαρκώς τις σημερινές ανάγκες, όμως τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, οπότε το δίκτυο θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τις εντυπώσεις κλέβουν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης), οι οποίοι προβλέπουν την ύπαρξη 13.000 σημείων φόρτισης μέχρι το τέλος του 2025 και 100.000 σημείων μέχρι το τέλος του 2030. Η αύξηση του αριθμού των σημείων φόρτισης συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Δείτε ακόμη: Το ηλεκτρικό scooter που ίσως να μην φορτίσεις ποτέ! 

Ο ρόλος του κράτους

Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις ο δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων περνάει και από το κράτος, με την τοπική αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει βασικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκπονημένα 312 ΣΦΗΟ (Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) σε σύνολο 332 δήμων. Στα ΣΦΗΟ οι δήμοι ορίζουν σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν φορτιστές, αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο καθένας, ώστε να καλύπτονται με βέλτιστο τρόπο οι ανάγκες των ηλεκτρικών οχημάτων. Θέλοντας να βοηθήσει την τοποθέτηση ολοένα και περισσότερων φορτιστών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση),η οποία θα απλοποιεί τις διαδικασίες εγκατάστασης φορτιστών, προκειμένου αυτό να γίνεται πιο γρήγορα και με μειωμένη γραφειοκρατία.

Δείτε ακόμη: Ποιος είπε ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερη αυτονομία των 400 km; 

Εκτός από τα παραπάνω, το κράτος έχει δημιουργήσει ακόμα έναν τρόπο στήριξης της ανάπτυξης του δικτύου φόρτισης κι αυτός είναι το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού». Στόχος του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων και δήμων για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 80 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, προβλέπει ειδική επιδότηση έως 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης που θα εγκαταστήσει τους φορτιστές και την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται. Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω δράσεις, το μέλλον δείχνει λαμπρό για το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πορεία κάνει ξεκάθαρο ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα το κράτος κάνει εμφανές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για στήριξη ή ακόμα και ενθάρρυνση της προσπάθειας αύξησης των φορτιστών κάθε είδους και ισχύος στη χώρα μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...