«Περιττή η αυτονομία άνω των 400 km στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» - Ποιος το είπε;

Μεγάλο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας με σημαντικό ρόλο στις τάξεις της ηλεκτροκίνησης, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα δεν χρειάζονται περισσότερα από 400 km αυτονομία.

  • -
  • -

Οι βασικές σκέψεις ενός αγοραστή πριν αποκτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχουν να κάνουν κυρίως με την αυτονομία και τον χρόνο φόρτισης. «Πόσα χιλιόμετρα βγάζει» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, πέρα φυσικά από την τιμή. Η τελευταία, συνδέεται άρρηκτα με την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης, καθώς όσο πιο εξελιγμένη ή μεγάλη είναι η μπαταρία, γίνεται πιο ακριβή. O CEO της Lucid, Peter Rawlinson, πιστεύει ότι τελικά, η αυτονομία, δεν έχει και τόση σημασία. Και αυτό επειδή τα μεγάλα ταξίδια δεν πραγματοποιούνται με τόσο μεγάλη συχνότητα, για τους περισσότερους αγοραστές.

«Η μεγαλύτερη επιρροή στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής θα γίνει από τις μικρότερες μπαταρίες. Το δικό μου όραμα είναι η αποδοτικότητα. Μπορούμε να φτάσουμε στην απόδοση των 10 χιλιομέτρων ανά κιλοβατώρα; Σήμερα είμαστε περίπου στα 7,4 χιλιόμετρα για κάθε κιλοβατώρα. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν χρειάζεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα αυτονομίας, είναι περιττό. Δεν χρειαζόμαστε αυτοκίνητα που καλύπτουν 800 χιλιόμετρα ανά φόρτιση» ήταν τα λόγια του CEO της Lucid, μια από τις καθιερωμένες εταιρείες στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, με μοντέλα κορυφαίας τεχνολογίας.

Αυτονομία: Πόσο σημαντική είναι στα ηλεκτρικά;

Αυτό που θέλει να εξηγήσει ο Peter Rawlinson, είναι ότι η αυξημένη αποδοτικότητα από τα συστήματα κίνησης θα εκμεταλλεύεται καλύτερα την ενέργεια της μπαταρίας, άρα θα τοποθετούνται μικρότερα σετ που θα ρίχνουν την τιμή του αυτοκινήτου. Με δεδομένο ότι δεν χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα περισσότερα από 400 km, είναι περιττό να επενδύουμε σε ακριβά ηλεκτρικά με τεράστιες μπαταρίες για τις λίγες φορές τον χρόνο που ταξιδεύουν οι περισσότεροι χρήστες.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το Lucid Air των 820 ίππων

Οι πιο έμπειροι οδηγοί ηλεκτρικών έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι η απόσταση που μπορεί να διανύσει το όχημα χωρίς φόρτιση, δεν έχει και τόση σημασία. Αφενός, γιατί η καθημερινότητα εξυπηρετείται απόλυτα με λίγα χιλιόμετρα και το μακρινό ταξίδι θα χρειαστεί λίγες φορές τον χρόνο. Αφετέρου, επειδή η ταχύτητα φόρτισης είναι τελικά, πιο σημαντική. Ποιος νοιάζεται αν θα σταματάει για 10 λεπτά ανά 300-400 km στην εθνική οδό; Αρκεί να είναι 10-20 λεπτά, όχι… μια ώρα. Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης θα ωφεληθεί περισσότερο από τις σωστές υποδομές και τις προσιτές τιμές, παρά από τις τεράστιες αυτονομίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...