Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό: Ποιο είναι πιο οικονομικό στην χρήση

Παίρνουμε όλα τα στοιχεία από τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε και βγάζουμε τον πιο οικονομικό νικητή.

  • -
  • -

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν εδώ και χρόνια πλέον κύριο θέμα συζήτησης για πολλούς, το μερίδιο αγοράς τους ακόμη είναι περιορισμένο σε σχέση με τα μοντέλα βενζίνης ή diesel. Αντιστοίχως, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να κινηθούν κατέχουν ένα ακόμη μικρότερο μέρος των συνολικών πωλήσεων, με πολλούς παράγοντες να συμβάλλουν σε αυτό.

Το πρόβλημα της αυτονομίας και του αργού ανεφοδιασμού στα ηλεκτρικά είναι γνωστό, ενώ περιορισμένα είναι συγκριτικά με τα συνολικά πρατήρια βενζίνης και τα σημεία φόρτισης. Τα μοντέλα που κινούνται με φυσικό αέριο (CNG), αν και δεν έχουν θέμα όσον αφορά τον χρόνο ανεφοδιασμού, έχουν σίγουρα πρόβλημα λόγω των ελάχιστων πρατηρίων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και τα πρατήρια πολλαπλασιάζονται δειλά-δειλά, όμως σε πολλούς νομούς δεν υπάρχει κανένας σταθμός ανεφοδιασμού CNG. Στην Αθήνα το δίκτυο κρίνεται οριακά επαρκές, με τα νότια προάστια να είναι τα πιο «ριγμένα» έχοντας μόλις ένα πρατήριο στην Ηλιούπολη.

cng

Περνώντας στα θετικά τώρα των δύο αυτών ειδών καυσίμου, σίγουρα το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης έρχεται πολύ ψηλά στην λίστα, αν όχι στην κορυφή. Ακόμη και με την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου εδώ και πάνω από ένα χρόνο λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, το συνολικό κόστος συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλότερο από καύσιμα όπως η βενζίνη ή το πετρέλαιο.

Δείτε ακόμη: 10 τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση βενζίνης

Θέλοντας λοιπόν να βρούμε ποια από τις δύο εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι και φθηνότερη, πήραμε δεδομένα από δοκιμές που εμείς πραγματοποιήσαμε σε πραγματικές συνθήκες από δύο μοντέλα της ίδιας κατηγορίας. Για τους σκοπούς του άρθρου επιστρατεύσαμε δύο μέλη της κατηγορίας των B-SUV, το Skoda Kamiq G-Tec και το Peugeot e-2008.

kamiq

Πόσο κοστίζει η μετακίνηση με φυσικό αέριο και πόσο με ρεύμα;

Το Kamiq χρησιμοποιεί έναν 3κύλινδρο 1.000άρη turbo απόδοσης 90 ίππων συνδυασμένο με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Από την πλευρά του, το e-2008 χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με μία μπαταρία 50 kWh (45 kWh ωφέλιμη χωρητικότητα). Αφήνοντας το κόστος απόκτησης στην άκρη για τώρα μιας και το μοντέλο της Skoda κοστίζει λίγο πάνω από 25.000 €, ενώ το ηλεκτρικό Peugeot ξεκινά αρκετά πάνω από τις 30.000 € μετά και την εφαρμογή της επιδότησης, ας επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο κόστος χρήσης και τις διάφορες παραμέτρους που μπορεί να έχει.

Ξεκινώντας από το Skoda Kamiq, αν ανατρέξουμε στην αναλυτική δοκιμή του θα δούμε πως μία μέση τιμή κατανάλωσης σε πραγματικές συνθήκες δεν ξεπερνά τα 5,2 kg/100 km. Περνώντας στην μέση τιμή του ίδιου του καυσίμου τώρα, με τις σημερινές τιμές αυτή ορίζεται στα 1,161 €/kg. Αυτό σημαίνει πως το Kamiq G-Tec χρειάζεται μόλις 6,03 € για να καλύψει 100 km!

2008

Περνώντας στο ηλεκτρικό τώρα, οι παράμετροι που πρέπει να τσεκάρουμε είναι ελαφρώς περισσότερες. Κι αυτό γιατί εδώ πρέπει να υπολογίσουμε το συνολικό κόστος για κάποιον που έχει την δυνατότητα φόρτισης του ηλεκτρικού του αυτοκινήτου στο σπίτι και για κάποιον που θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο φορτιστών. Στην δοκιμή μας λοιπόν, είδαμε πως το Peugeot e-2008 χρειάζεται περίπου 15 kWh/100 km μιας και με χωρητικότητα 45 kWh η μπαταρία μπορούσε να χαρίσει αυτονομία της τάξης των 300 km σε ένα μικτό κύκλο.

Αν υπολογίσουμε τώρα το κόστος με τιμές ρεύματος για κάποιον που φορτίζει στο σπίτι, τότε με μία μέση τιμή τα 0,20 €/kWh, το e-2008 θα χρειαστεί μόλις 3 €/100 km! Δηλαδή, τα μισά από το ούτως ή άλλως οικονομικό Kamiq G-Tec. Περνώντας όμως στην περίπτωση κάποιου που χρησιμοποιεί τους φορτιστές που βρίσκουμε στο ελληνικό οδικό δίκτυο για να φορτίσει, τότε το κόστος χρήσης ανεβαίνει. Μπορεί να κυμανθεί από 0,40 €/kWh σε απλούς φορτιστές AC, έως και 0,65 €/kWh σε ταχυφόρτιση DC. Έτσι, αν υπολογίσουμε μέσο κόστος φόρτισης 0,5 €/kWh, τότε το συνολικό κόστος χρήσης ανεβαίνει στα 7,5 €/100 km, κάνοντας το ηλεκτρικό ακριβότερο από το μοντέλο που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Εσείς λοιπόν τι θα επιλέγατε;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...