H Πολωνία αποκτά εταιρεία αυτοκινήτων και εργοστάσιο – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Με την οικονομική βοήθεια της πολωνικής κυβέρνησης και τη στήριξη των Pininfarina και Geely, η Izera είναι έτοιμη να παρουσιάσει άμεσα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Την ώρα που στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει καν να προσεγγίσουμε και να προσελκύσουμε μια αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να επενδύσει στη χώρα μας και να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής, οι Πολωνοί έφτιαξαν τη δική τους εταιρεία αυτοκινήτων.

izera

Συγκεκριμένα, η πολωνική ElectroMobility Poland, η οποία ελέγχεται οικονομικά από το κράτος, συνεργάστηκε με τον κινεζικό κολοσσό Geely και το ιταλικό στούντιο σχεδιασμού Pininfarina, το οποίο ανήκει στην ινδική Mahindra, για την παραγωγή μιας σειράς ηλεκτρικών μοντέλων, τα οποία θα πωλούνται με το εμπορικό σήμα Izera.

Η μεγάλη συμφωνία των Πολωνών

Επιτυχία των Πολωνών δεν είναι απλά ότι ίδρυσαν μια δική τους μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ότι έχουν ήδη υπό κατασκευή το εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Jaworzno, προκειμένου τα μοντέλα να κατασκευάζονται στη χώρα τους.

izera

Βέβαια, το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με δύο παγκόσμιες εταιρείες, τον όμιλο Geely, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η Volvo και η Lotus και τον οίκο Pininfrarina. Ο μεν πρώτος θα τους παρέχει την τεχνογνωσία και το πάτωμα και ο δεύτερος θα αναλάβει τον σχεδιασμό των οχημάτων.

Τα δύο πρώτα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Izera θα βασιστούν στην πλατφόρμα SEA της Geely και θα διακρίνονται για τον εμπνευσμένο σχεδιασμό. Το ένα ανήκει στην κατηγορία των SUV και τοποθετείται απέναντι από το Tesla Model Y και το δεύτερο στα hatchback. Η αυτονομία και των δύο θα ανέρχεται περίπου στα 440 km, με την εταιρεία να δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένες προδιαγραφές των οχημάτων, όπως το τιμόνι τύπου flat bottom με ενσωματωμένους διακόπτες για τον έλεγχο βασικών λειτουργιών, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, τις διπλές ψηφιακές οθόνες και τον αυτόματο κλιματισμό 2 ζωνών.

izera

Διαβάστε επίσης: Ποια χώρα της Ευρώπης έχει τα περισσότερα εργοστάσια αυτοκινήτων;

Πότε θα είναι έτοιμα τα αυτοκίνητα της Izera

Η παραγωγή των δύο πρώτων μοντέλων της Izera αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Την ίδια χρονιά θα λανσαριστούν κιόλας, με την τιμή τους να είναι άκρως ανταγωνιστική. Όσο για το εργοστάσιο του Jaworzno, θα δημιουργήσει περίπου 2.400 θέσεις εργασίας και η κατασκευή του θα κοστίσει γύρω στα 1,2 δισ. δολάρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...