Η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δρόμοι ασύρματης φόρτισης!

Οι «ηλεκτρικοί δρόμοι», δηλαδή τα τμήματα στα οποία ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει ασύρματα ενώ κινείται, ίσως να είναι το κλειδί για την κατασκευή πιο φτηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα ως ένας πιο βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς, αλλά η περιορισμένη εμβέλειά τους και οι μεγάλοι χρόνοι φόρτισης εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική ανησυχία για πολλούς οδηγούς.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στη Σουηδία δείχνει ότι αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να φορτίζουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης ασύρματα (Electric Road System – ERS), το μέγεθος της μπαταρίας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 70%.

Φθηνότερα ηλεκτρικά και λιγότερη επιβάρυνση στο δίκτυο

Αυτό θα οδηγήσει και σε πιο φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η μπαταρία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του κόστους σε αυτά. Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση μικρότερης μπαταρίας σημαίνει χαμηλότερο κόστος κατασκευής, άρα και μικρότερη τιμή πώλησης.

Επιπλέον, η πιο ομοιόμορφη φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μείωνε σημαντικά το φορτίο αιχμής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο συχνά παρατηρείται όταν πολλοί οδηγοί φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους μετά τη δουλειά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένας συνδυασμός οικιακής φόρτισης και ERS θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο πρακτικά και οικονομικά αποδοτικά για καθημερινή χρήση.

ilektrikos-dromos-asirmati-fortisi-ilektriko

Δείτε ακόμα: To ηλεκτρικό FIAT 500 φορτίζει ενώ κινείται! (video)

Πώς γίνεται η φόρτιση των αυτοκινήτων εν κινήσει;

Η μελέτη συνδύασε τη χρήση του ERS με τα πραγματικά πρότυπα οδήγησης των Σουηδών οδηγών για να κατανοήσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Ένα ERS φορτίζει τα κινούμενα οχήματα είτε με βρόχους μέσα ή δίπλα στο δρόμο, είτε με καλώδια που αναρτώνται πάνω από τα οχήματα, παρόμοια με τα τραμ και τα τρένα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη στάθμευσης των οχημάτων για τη φόρτιση και μειώνει την ανάγκη για μεγάλες μπαταρίες.

ilektrikos-dromos-suidia-sweden-asirmati-fortisi-ilektriko-leoforeio-leoforio

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 400 επιβατικά αυτοκίνητα, οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος της μπαταρίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των διαδρομών, δεδομένων των πιθανών επιλογών φόρτισης (σταθερή έναντι ERS), των προτύπων φόρτισης και του συνολικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και των μπαταριών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας συνδυασμός οικιακής φόρτισης και ηλεκτρικών δρόμων στο 25% των πιο πολυσύχναστων εθνικών και διεθνών δρόμων θα ήταν βέλτιστος, μειώνοντας σημαντικά το μέγεθος των μπαταριών και το κόστος των υποδομών.

Πότε θα δούμε τους πρώτους δρόμους με ασύρματη φόρτιση;

Ενώ υπάρχουν μερικά μικρά δοκιμαστικά τμήματα ηλεκτρικών δρόμων με διαφορετικές τεχνολογίες στη Σουηδία, το πρώτο κομμάτι με μόνιμη ασύρματη φόρτιση είναι ήδη υπό κατασκευή. Η Σουηδική Διοίκηση Μεταφορών κατασκευάζει ένα τμήμα 21 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Örebro και Hallsberg, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η χρήση της τεχνολογίας ERS έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο πρακτικά και πιο οικονομικά αποδοτικά, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...