Απίστευτο: Πού οδηγούν χωρίς δίπλωμα από 15 ετών, μόνο με μία προϋπόθεση;

Έφηβοι 15 ετών μπορούν να οδηγήσουν νόμιμα όποιο αυτοκίνητο θέλουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς καν να έχουν δίπλωμα, γεγονός το οποίο φαντάζει τρομακτικό!

  • -
  • -

Στη Σουηδία, είναι νόμιμο για εφήβους ηλικίας μόλις 15 ετών να οδηγούν αυτοκίνητα, γνωστά ως A-traktor, χωρίς δίπλωμα. Τα οχήματα αυτά περιορίζονται σε μέγιστη ταχύτητα 30 km/h και αρχικά έπρεπε να έχουν μειωμένη ισχύ κινητήρα η οποία να μην ξεπερνά τους 10 ίππους. Όμως πλέον αρκεί η τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού κόφτη σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, με τη μέγιστη ιπποδύναμη να μη λαμβάνεται υπόψη.

Το A-traktor είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Σουηδών εφήβων, καθώς τους επιτρέπει να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στο σχολείο ή στη δουλειά τους, να επισκέπτονται φίλους και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν τη μετακίνησή τους σε μεγάλη απόσταση.

Πώς και πότε ξεκίνησε η παράδοση του A-traktor;

Ο θεσμός του A-traktor εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία τη δεκαετία του 1970 ως ένας τρόπος να παρέχεται ένα νόμιμο μέσο μεταφοράς για τους εφήβους που ήταν πολύ νέοι για να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Η μειωμένη ταχύτητα και η μειωμένη ισχύς του κινητήρα αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν τα οχήματα ασφαλέστερα στη χρήση και να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα του A-traktor έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν αυτόν τον τύπο οχήματος.

sweden-souidia-atraktor-a-traktor-15 xronon-xronwn-nomima-2

Πώς μετατρέπεται ένα αυτοκίνητο σε A-traktor;

Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς αρκεί η τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού κόφτη, ενός προειδοποιητικού τριγώνου στο πορτ-μπαγκάζ ώστε οι άλλοι οδηγοί να ξέρουν ότι αυτό το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 30 km/h, και η αφαίρεση των πίσω καθισμάτων, προκειμένου το αυτοκίνητο να είναι αυστηρά διθέσιο. Το χαμηλό κόστος της μετατροπής ενός αυτοκινήτου σε A-traktor, το καθιστά μια προσιτή επιλογή για όσους μόλις αρχίζουν να κερδίζουν το δικό τους εισόδημα. Επιπλέον, το A-traktor επιτρέπει στους εφήβους να αποκτήσουν εμπειρία οδήγησης στο δρόμο, κάτι που μπορεί να αποβεί επωφελές όταν τελικά αποκτήσουν την άδεια οδήγησης.

Δείτε ακόμα: Τι αυτοκίνητα οδηγείς από 16 χρονών στην Ελλάδα;

Δε συμφωνούν όλοι στη Σουηδία με αυτή την παράδοση

Παρότι το A-traktor είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Σουηδών εφήβων, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του. Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μικρή μέγιστη ταχύτητα καθιστά το όχημα λιγότερο ασφαλές στο δρόμο, ιδίως σε περιοχές εκτός πόλης, με υψηλότερα όρια ταχύτητας. Άλλοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη εκπαίδευσης και εξέτασης των εφήβων, πριν χειριστούν ένα A-traktor, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Άλλωστε, έχουν ήδη σημειωθεί κάποια - περιορισμένα - περιστατικά.

sweden-souidia-atraktor-a-traktor-15 xronon-xronwn-nomima-3

Παρά τις ανησυχίες αυτές, το A-traktor παραμένει μια νόμιμη και δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Σουηδών εφήβων. Παρέχει ένα κανονικό, πλήρες αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς για όσους είναι πολύ νέοι για να αποκτήσουν άδεια οδήγησης και τους επιτρέπει να αποκτήσουν πολύτιμη οδηγική εμπειρία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος απαιτεί υπευθυνότητα και προσοχή, και οι έφηβοι που επιλέγουν να οδηγήσουν ένα A-traktor θα πρέπει να το κάνουν με προσοχή και φροντίδα για τη δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων στο δρόμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...