Τα 10 φθηνότερα B-SUV χωρίς τέλη κυκλοφορίας

Ευελιξία και πρακτικότητα στο maximum, τέλη κυκλοφορίας στο μηδέν! Αυτά είναι τα 10 πιο φτηνά B-SUV που γλιτώνουν το ετήσιο «χαράτσι».

  • -
  • -

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν πλέον έναν αρκετα σημαντικό παράγοντα στην τελική απόφαση των αγοραστών νέων οχημάτων. Όταν ένα μοντέλο επωφελείται από μηδενικά τέλη σίγουρα κερδίζει πόντους στα μάτια των επίδοξων νέων ιδιοκτητών, καθώς έτσι έχουμε μία αξιοσημείωτη μείωση στο κόστος χρήσης.

Τα παλαιότερα μοντέλα κοστολογούνται με βάση τη χωρητικότητα του κινητήρα σε κυβικά εκατοστά, ενώ όσα έχουν ημερομηνία πρώτης άδειας μετά την 1η Οκτώβρη του 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές ρύπων. Πλέον, για τα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια από την 1η Ιανουαρίου του 2021, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται διαφορετικά και στο παιχνίδι έχει μπει ο αυστηρότερος κύκλος μετρήσεων ρύπων και κατανάλωσης, WLTP.

Στο πλαίσιο προώθησης των αυτοκινήτων χαμηλότερων ρύπων, τα μοντέλα που εκπέμπουν λιγότερα από 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζεται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ! Επειδή λοιπόν τα αυτοκίνητα που δεν πληρώνουν τέλη εμφανίζουν ολοένα και περισσότερη ζήτηση, παρακάτω θα βρείτε δέκα μέλη της B-SUV κατηγορίας με ρύπους κάτω των 122 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο. Επιλέξαμε ένα αρκετά δημοφιλές segment το οποίο όμως λόγω του αυξημένου μεγέθους των μοντέλων του σε σχέση με τα αυτοκίνητα πόλης για παράδειγμα, δεν εγγυάται πάντα ένα τέτοιο προνόμιο.

Dacia Sandero Stepway

Το φθηνότερο B-SUV της αγοράς που δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας είναι το Dacia Sandero Stepway LPG με τον τρικύλινδρο τούρμπο κινητήρα του 1.0 λίτρου. Αποδίδει 100 ίππους, εκπέμπει από 114 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και καίει υγραέριο, οπότε εγγυάται το πολύ χαμηλό κόστος κίνησης στην καθημερινότητα. Κοστίζει από 17.100€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ DACIA SANDERO STEPWAY

Suzuki Vitara

vitara

To B-SUV της Suzuki ίσως και να αποτελεί την τιμιότερη επιλογή χάρη στην πολύ χαμηλή του τιμή σε συνδυασμό με τις υψηλές ικανότητες. Διατίθεται με δύο κινητήρια σύνολα τα οποία έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, ένα mild hybrid και ένα full hybrid. Το mild hybrid των 129 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινά από τις 19.580€, ενώ η full hybrid έκδοση των 116 ίππων από 25.580€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ SUZUKI VITARA Strong Hybrid

Kia Stonic

stonic

Το επιτυχημένο Kia Stonic διατίθεται σε εκδόσεις που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Με τον 1.000άρη τρικύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα των 100 ίππων, εκπέμπει από 116 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Στην έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο στοιχίζει από 19.840€, ενώ με το αυτόματο DCT διπλού συμπλέκτη, από 21.240€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ KIA STONIC

SEAT Arona

Ανανεώθηκε πρόσφατα, αλλά κρατά τον value for money χαρακτήρα του. Το SEAT Arona TGI φυσικού αερίου (CNG) δεν πληρώνει τέλη χάρη στα μόλις 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ που εκπέμπει. Ο τρικύλινδρος τούρμπο TSI του 1.0 λίτρου αποδίδει 90 ίππους. Στοιχίζει από 20.590€, ενώ και η έκδοση βενζίνης των 110 ίππων TSI επίσης απαλλάσσεται από τα τέλη (117 γραμμάρια/χλμ) με κόστος 20.790€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ SEAT ARONA

Toyota Yaris Cross

Με όλα τα φόντα για να γίνει best seller ξεκινάει την πορεία του το Toyota Yaris Cross. Στην υβριδική έκδοση Hybrid, εκπέμπει 112 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας! Η απόδοση του υβριδικού συστήματος βρίσκεται στους 116 ίππους. Στοιχίζει από 22.720€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ TOYOTA YARIS CROSS

Skoda Kamiq

Με το Kamiq, η Skoda έπιασε τον παλμό των B-SUV και το αγοραστικό κοινό, το εκτίμησε γρήγορα. Ένας από τους λόγους είναι η έκδοση G-Tec που καίει φυσικό αέριο, εγγυάται πολύ χαμηλό κόστος κίνησης και απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας! Ο τρικύλινδρος 1.000άρης τούρμπο κινητήρας αποδίδει 90 ίππους και εκπέμπει 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Το κόστος της βασικής έκδοσης είναι 25.350€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ SKODA KAMIQ

Renault Captur

Η επιτυχημένη πρόταση της Renault στην κατηγορία των B-SUV απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας στην έκδοση LPG, που καίει υγραέριο. Ο τρικύλινδρος 1.000άρης τούρμπο κινητήρας εκπέμπει 117 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και αποδίδει 100 ίππους. Ξεκινάει από τις 23.810€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ RENAULT CAPTUR 1.0 LPG

Citroen C3 Aircross

Ακόμη ένα μοντέλο που ανανεώθηκε πρόσφατα βρίσκεται στη λίστα. Το Citroen C3 Aircross με τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1.5 BlueHDi των 110 ίππων εκπέμπει 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ, οπότε δεν πληρώνει και τέλη κυκλοφορίας. Ο τιμοκατάλογος του πετρελαιοκίνητου ξεκινάει από τις 24.800€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ CITROEN C3 AIRCROSS (+VIDEO)

Ford Puma

Με βάση το επιτυχημένο Fiesta, το Ford Puma ήταν «καταδικασμένο» να πετύχει. Με 121 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ η έκδοση 1.0 EcoBoost των 125 ίππων είναι η μοναδική στην γκάμα του που δεν πληρώνει τέλη και αυτό μόνο στην περίπτωση του χειροκίνητου κιβωτίου των 6 σχέσεων. Το κόστος αυτής ξεκινά από τις 26.313€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ FORD PUMA

Opel Crossland

Μετά την ανανέωσή του, το Crossland της Opel παραμένει μια από τις πολύ αξιόλογες προτάσεις της κατηγορίας. Στην έκδοση με τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 1.5 λίτρων, δεν πληρώνει και τέλη κυκλοφορίας. Εκπέμπει 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ, αποδίδει 110 ίππους και για να το αποκτήσετε θα πρέπει να εκταμιεύσετε 23.900€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ OPEL CROSSLAND

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...