Αδιέξοδο για την αγορά αυτοκινήτου - Προβλήματα μέχρι το 2026

Οι προβλέψεις για το τέλος της κρίσης σχετικά με την έλλειψη ημιαγωγών αποδεικνύονται αδύνατες. Ακόμη και οι έμπειροι αναλυτές του κλάδου, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

  • -
  • -

Η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι κατασκευαστές αδυνατούν να παραδώσουν αυτοκίνητα στην ώρα τους, οι αντιπρόσωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τους πελάτες που παραγγέλνουν και όλοι αναμένουν να τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο. Τι όμως πραγματικά συμβαίνει;

Πολλοί περίμεναν ότι το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς θα επιλύονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στις αρχές του 2022. Βρισκόμαστε όμως στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν ακόμη να βρουν ημιαγωγούς, διακόπτοντας προσωρινά την παραγωγή ή καταργώντας εκδόσεις μοντέλων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Μέχρι το 2026 όλοι θα αναζητούν ημιαγωγούς

Έμπειροι αναλυτές εξακολουθούν να είναι διστακτικοί όσον αφορά στην εξέλιξη της αγοράς το 2023 και το 2024. Εκεί που ανέμεναν να επιτευχθεί πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για όλους τους τύπους τσιπ, οδηγώντας τελικά σε πτώση της ζήτησης, δεν το βλέπουν να συμβαίνει. Αυτό υποστηρίζει και μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών.

chips

Συγκεκριμένα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη ζήτηση. Όσο ισχυρότερη είναι η ζήτηση λοιπόν, τόσο θα παραμένει το πρόβλημα. Κι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι το 2026. Η ίδια βέβαια θα συνεχίσει να καταγράφει τεράστια κέρδη, γεγονός που τη συμφέρει. Για να αντιληφθείτε τι ισχύει, τα έσοδα της TSMC το δεύτερο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 18,16 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 36,6%.

Δεδομένου ότι η TSMC αναμένει ότι η ζήτηση θα παραμείνει μεγάλη - προφανώς οι προσδοκίες της εταιρείας καλύπτουν κάθε κλάδο και όχι μόνο την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας - τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει απόθεμα. Με απλά λόγια, οι πελάτες της θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν μεγάλες παραγγελίες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσουν να επαναφέρουν την παραγωγή σε επίπεδα προ-κρίσης.

chips

Διαβάστε επίσης: Top 10: Αυτά τα SUV αγοράζουν οι Έλληνες το 2022

Η εκτίμηση της TSMC δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπως εκτιμούν αρκετοί. Οι εταιρείες κατασκευής τσιπς βγαίνουν κερδισμένες από όλη αυτή την κατάσταση και φυσικά τους βολεύει να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Πηγή: 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...