Μ. Βρετανία: Ο χειρότερος Ιούνιος των τελευταίων 26 ετών για την αγορά αυτοκινήτου

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Βρετανία έπεσαν στα επίπεδα του 1996. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και η αναμονή ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τον 1 χρόνο.

  • -
  • -

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις αγορές του κόσμου. Στη Μεγάλη Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 26 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT), οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών οχημάτων μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 24%. Ο λόγος αυτής της πτώσης δεν είναι άλλος από τις ελλείψεις σε εξαρτήματα και την αδυναμία των κατασκευαστών να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε χώρα, με τους πελάτες σε ορισμένες περιπτώσεις να περιμένουν από 12 έως 14 μήνες για να παραλάβουν το νέο τους αυτοκίνητο. Φυσικά, εκτός από τους μεγάλους χρόνους αναμονής υπάρχει και το θέμα των ανατιμήσεων, με το κόστος των μοντέλων να ανεβαίνει εβδομάδα με την εβδομάδα.  

uk car

Όσον αφορά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις ανήλθαν περίπου στις 800.000, καταγράφοντας μείωση 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η απόδοση αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη μετά το 1992.

Στροφή προς τα ηλεκτρικά

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς. Η άνοδος των τιμών της βενζίνης και του diesel στρέφει τους καταναλωτές προς τα EV, με τις πωλήσεις του Ιουνίου 2022 να ανέρχονται στο +16%.

Δείτε εδώ ποια είναι τα πρώτα 10 σε πωλήσεις αυτοκίνητα στον κόσμο

Αν οι αντιπρόσωποι μπορούσαν να παραδώσουν αυτοκίνητα, η αύξηση των ηλεκτρικών θα ήταν εντυπωσιακή. Οι χρόνοι αναμονής στη περίπτωση των electric κυμαίνονται από 10 μήνες έως 1 χρόνο, όπως δήλωσε ο Ben Nelmes, συνιδρυτής της New AutoMotive.

Η αδυναμία προμήθειας ηλεκτρικών είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για καθαρότερες οδικές μεταφορές στη Μεγάλη Βρετανία, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Nelmes.

Πηγή: theguardian.com

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...