Έκτακτο: Έρχονται επιδοτήσεις για leasing 10.000 ηλεκτρικών στην Ελλάδα – Πού θα βρεθούν τα λεφτά;
Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, ετοιμάζει επιδότηση για leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και ο προϋπολογισμός είναι για 10.000 ηλεκτρικά. Δείτε αναλυτικά την πρόταση όπως δημοσιεύθηκε στο open.gov.
- -
- -

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με φτηνό leasing για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτή είναι η νέα ενέργεια που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται σε διαβούλευση, ώστε σύντομα να γίνει επίσημος νόμος του κράτους.
Πρόκειται για μία ιδέα που τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία το 2023 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού το αρχικό πλάνο αφορούσε 25.000 δικαιούχους αλλά τελικά το πρόγραμμα δέχτηκε 90.000 αιτήσεις μόλις σε 6 εβδομάδες. Τώρα, ετοιμάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Ακόμα περισσότερες επιδοτήσεις θα δοθούν για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα, μόνο που αυτήν τη φορά δεν θα αφορούν τους πάντες, αλλά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ώστε να κάνουν πιο εύκολα τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Δείτε ακόμα: Επίσημο: Πότε ανοίγει το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά; Πόσα χρήματα θα έχει; Πώς θα λειτουργεί;
Η δράση ονομάζεται «Χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων από ευάλωτα νοικοκυριά» και έχει προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δεν αφορούν μόνο το leasing, αλλά και επιδοτήσεις για τοποθέτηση φορτιστών.
Πώς θα πληρώνουν λιγότερα για ηλεκτρικό αυτοκίνητο όσοι συμμετέχουν;
Όπως αναφέρεται στο «Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο» που έχει ανέβει στην επίσημη σελίδα του ελληνικού κράτους για οτιδήποτε βρίσκεται σε διαβούλευση (opengov.gr), η δράση στοχεύει «στην παροχή δυνατότητας σε ευάλωτα νοικοκυριά που επί του παρόντος δεν διαθέτουν τα μέσα ή τα κίνητρα για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα, να χρησιμοποιήσουν τέτοια οχήματα για τις καθημερινές τους μετακινήσεις».
Η οικονομική υποστήριξη από το πρόγραμμα θα καταλήγει σε ένα σημαντικά μειωμένο μηνιαίο κόστος μίσθωσης για τα μεταφορικά ευάλωτα νοικοκυριά που θα συμμετέχουν και θα κάνουν χρήση των εργαλείων που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη δράση.
Όλη η Ευρώπη στα βήματα της Γαλλίας – Leasing ηλεκτρικού από 40 ευρώ/μήνα
Η πρώτη χώρα που είχε την ιδέα για το λεγόμενο «κοινωνικό leasing» ήταν η Γαλλία και αυτή θα αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες ενέργειες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς το social leasing θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει στο τέλος του 2023 το πρόγραμμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να διατίθενται ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μηνιαίο μίσθωμα γύρω στα 100 ευρώ/μήνα. Το αποκορύφωμα ήταν η περίπτωση του ηλεκτρικού Renault Twingo E-Tech που μπορούσε να μισθωθεί με κόστος μόλις 40 ευρώ τον μήνα.
Γιατί θα κάνει κοινωνικό leasing και η Ελλάδα;
Ο λόγος που θα δούμε υλοποιήσεις του social leasing σε όλη την Ευρώπη είναι ότι από το 2027 και μετά αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων, από 0,10 ευρώ/λίτρο μέχρι και 0,50 ευρώ/λίτρο (για να δείτε τους λόγους αυτής της αύξησης, πατήστε εδώ).
Επειδή η αύξηση θα προέλθει από ενέργειες της ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο που ονομάζεται Social Climate Fund με 86 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα προσφέρει τα χρήματα που χρειάζονται για ενέργειες όπως το κοινωνικό leasing και όχι μόνο.
Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα πάρει η Ελλάδα για ενέργειες όπως η κοινωνική μίσθωση;
Από αυτά τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα θα πάρει περίπου 8 δισ, τα οποία θα πάνε σε μέτρα τύπου «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων, σε επιδόματα θέρμανσης, σε εξηλεκτρισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η ΕΕ είναι να ακριβαίνει τα υγρά καύσιμα ώστε η τιμή να λειτουργήσει ως αντικίνητρο και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα επιπλέον χρήματα που θα μαζέψει, ώστε να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα όλης της Γηραιάς Ηπείρου.
Πολλά περιβαλλοντικά μέτρα, με ευρωπαϊκή βοήθεια
Στο μέλλον θα δούμε πολλά ακόμα μέτρα που θα υλοποιούνται με χρήματα του Social Climate Fund. Η σχεδίαση αυτών των μέτρων δεν γίνεται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και ευρωπαϊκή βοήθεια.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει μία ειδική ομάδα (Technical Support Instrument) η οποία προσφέρει επιπλέον βοήθεια σε 10 χώρες-μέλη, όσον αφορά τη σχεδίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που εντάσσονται σε αυτό το ταμείο. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις 10 χώρες.