Όλα τα υβριδικά supermini της ελληνικής αγοράς

Έχοντας αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στην οικονομία καυσίμου, αλλά και στον τομέα της άνεσης λόγω των αυτόματων κιβωτίων τους, τα υβριδικά supermini έχουν πολλά να προσφέρουν.

  • -
  • -

Η ηλεκτρική τεχνολογία έχει έρθει για να μείνει στην αυτοκίνηση και μια ματιά στους νέους καταλόγους των εταιρειών θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Όσοι όμως δεν νιώθουν έτοιμοι να κάνουν το βήμα προς την ηλεκτροκίνηση ή δεν μπορούν να φτάσουν στις αυξημένες τιμές αυτών των μοντέλων, έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μερικά από τα καλύτερα στοιχεία της μέσα από τα υβριδικά. Αναφερόμαστε στα full hybrid μοντέλα, εκείνα που φορτίζουν την μπαταρία τους από την επιβράδυνση και το φρενάρισμα και όχι από πρίζα.

Ξεκινάνε χρησιμοποιώντας ρεύμα και ο βενζινοκινητήρας ενεργοποιείται στις μεγαλύτερες ταχύτητες, όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς. Έτσι, στο μποτιλιάρισμα, η εκκίνηση του αυτοκινήτου δεν γίνεται καίγοντας καύσιμο, κάτι που μειώνει δραστικά την κατανάλωση βενζίνης εντός πόλης. Ακόμη ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα, εκτός της οικονομίας, είναι η άνεση. Όλα τα full hybrid είναι αυτόματα, οπότε και τα μοντέλα που παρουσιάζουμε παρακάτω, δεν απαιτούν από τον οδηγό να ασχολείται με συμπλέκτη και κιβώτιο. Όλα γίνονται… αυτόματα!

Honda Jazz e:HEV

jazz

Το ανανεωμένο Honda Jazz μόλις επέστρεψε στην ελληνική αγορά ισχυρότερο, με αναβαθμισμένο επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού και διαφοροποιήσεις που το φέρνουν στο προσκήνιο της κατηγορίας. Έχοντας ακόμη ως μεγαλύτερα όπλα του τις πολυμορφικές του δυνατότητες και το σύγχρονο υβριδικό του σύστημα, αποτελεί μία από τις οικονομικότερες αλλά και πρακτικότερες επιλογές της κατηγορίας. Διαθέτει 122 ίππους και 253 Nm ροπής, ενώ οι επιδόσεις του είναι άκρως ικανοποιητικές, με 0-100 km/h σε 9,4 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, καίει μόλις 4,5 lt/100km, ενώ οι χαμηλές εκπομπές ρύπων του χαρίζουν φυσικά και μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας. Ο τετρακύλινδρος 1.500άρης βενζινοκινητήρας του, λειτουργεί σε κύκλο Άτκινσον και ο ρόλος του είναι να φορτίζει τη μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου. Εκείνη, με τη σειρά της, τροφοδοτεί με ενέργεια τον βασικό ηλεκτροκινητήρα. Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές του.

Renault Clio E-Tech

Δυναμικό, αλλά άκρως άνετο και οικονομικό σε κατανάλωση, το Renault Clio E-Tech είναι η κορυφαία και πλέον αποδοτική έκδοση του γαλλικού supermini. Το υβριδικό σύστημα αποδίδει 140 ίππους και οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές. Η μάρκα έχει μεγάλη παράδοση στη Formula 1 και πολλές από τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο υβριδικό Clio προέρχονται από εκεί. Απόδειξη; Η πολύ χαμηλή κατανάλωση! Εντός πόλης, διατηρείται κοντά στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ σε μεικτές συνθήκες σταθεροποιείται περίπου στα 5 λίτρα για την ίδια απόσταση. Διαβάστε εδώ τη δοκιμή μας, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε τα πάντα για την ανανεωμένη έκδοση που θα το αντικαταστήσει σύντομα.

Δείτε ακόμη: Dacia: Πότε έρχεται το ηλεκτρικό Sandero

Toyota Yaris Hybrid

Ο «βασιλιάς» των supermini στην Ελλάδα, σε επίπεδο πωλήσεων, είναι το Toyota Yaris. Το ιαπωνικό μοντέλο έχει πείσει χιλιάδες αγοραστές στην υβριδική εκδοχή του, η οποία είναι πληρέστερη από ποτέ. Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων και το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδουν 116 ίππους, οι οποίοι περνούν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου CVT. Στην πράξη, είναι σβέλτο και οικονομικό. Τα 4 λίτρα ανά 100 km είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Toyota Yaris αποδεικνύεται διασκεδαστικό στη γρήγορη οδήγηση. Διαβάστε εδώ τη δοκιμή μας.

Παράλληλα, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η Toyota λάνσαρε πρόσφατα στην αγορά και μία αναβαθμισμένη, ισχυρότερη υβριδική έκδοση, η οποία αποδίδει 130 ίππους έναντι των 116 που βλέπαμε μέχρι σήμερα. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα έρθει και στην χώρα μας.

Mazda 2 Hybrid

mazda

Τέλος, έχουμε έναν πολύ στενό συγγενή του Toyota Yaris, το Mazda 2 Hybrid. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε από την φωτογραφία, το πλήρως υβριδικό "2άρι" βασίζεται στο εξαιρετικά επιτυχημένο supermini της Toyota και χρησιμοποιεί την ίδια υβριδική καρδιά των 116 ίππων. Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις εκδόσεις που διαθέτει η Mazda μαζί με την τιμή απόκτησης τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...