Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου - Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με ραδιόφωνο;

Με αφορμή την Παγκόμσια Ημέρα Ραδιοφώνου ανατρέχουμε στην ιστορία για να δούμε, πότε μπήκε πρώτη φορά αυτό το τόσο βασικό αξεσουάρ στο αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Στις 13 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, οπότε όταν είδαμε αυτή τη γιορτή μας γεννήθηκε η απορία, πότε μπήκε για πρώτη φορά ραδιόφωνο σε αυτοκίνητο και ποιο μοντέλο ήταν εκείνο που έκανε την αρχή της διασκέδασης στις τέσσερις ρόδες;

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να μην έχει έστω και ένα στοιχειώδες ραδιόφωνο ήδη από τη βασική του έκδοση, όμως για τα πρώτα 40 και βάλε χρόνια της αυτοκίνησης, όποιος μετακινούνταν με αυτοκίνητο άκουγε τους ήχους από το δικό του όχημα και από τα άλλα που μετακινούνταν στον δρόμο μαζί του. Η δυνατότητα να ακούσει κάποιος μουσική εν κινήσει δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα.

Αυτό έπαψε να ισχύει όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο στην ιστορία με ενσωματωμένο ραδιόφωνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε οδηγό και επιβάτες να περνάνε πιο ευχάριστα τον χρόνο τους, κατά την διάρκεια των διάφορων μετακινήσεων.

Ραδιόφωνο

Το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία με ραδιόφωνο

Η εταιρεία που έφερε την μουσική και την ενημέρωση μέσα στις καμπίνες των αυτοκινήτων ήταν η Cadillac, με την δημιουργία του La Salle, το οποίο κυκλοφόρησε το 1929, δηλαδή 43 χρόνια μετά από το πρώτο αυτοκίνητο της ιστορίας.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά παράθυρα: Σε ποιο αυτοκίνητο μπήκαν για πρώτη φορά;

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ψυχαγωγίας σε τέσσερις τροχούς. Όσο περνούσαν τα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής από πικάπ, στη συνέχεια από κασέτα, ακολούθησε το CD, ενώ το τελευταίο διαδέχτηκαν τα USB stick με τα MP3 αρχεία. Πλέον μπορούμε να αναπαράγουμε πολυμέσα από το κινητό μέσω καλωδίου ή και ασύρματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το infotainment προσφέρει πρόσβαση σε multimedia αυτόνομα μέσω internet.

Ό,τι και να έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, όμως, ξεκίνησε με την Cadillac La Salle του 1929 με αυτό το ραδιόφωνο που βλέπουμε στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Ραδιόφωνο

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...