Υπολογιστές σε τροχούς

Η διαβίωση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στο μέλλον, θα αποτελεί μία εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή εμπειρία.

  • -
  • -

Τα χρόνια που ένας πίνακας οργάνων και μερικές ενδείξεις, σε συνδυασμό με ένα στερεοφωνικό και ένα σύστημα κλιματισμού, ήταν τα κύρια συστατικά της καμπίνας των επιβατών, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ψηφιακή τεχνολογία και το digital περιβάλλον έχουν κυριαρχήσει σήμερα στην αυτοκίνηση, ακολουθώντας φυσικά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Συστήματα και συνθήκες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητα μας έχουν ήδη βρει εφαρμογή και στο αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο, πως ο εξοπλισμός και οι τεχνολογίες με τις οποίες εφοδιάζεται ένα μοντέλο, αποτελούν σημαντικό κριτήριο για τον αγοραστή. Πλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται με εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως ο κύκλος εργασιών που περιστρέφεται γύρω από το infotainment άγγιξε το 2022 τα 24 δις δολάρια και το 2032 θα εκτοξευθεί στα 59 δις!

Στόχος των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι η δημιουργία ενός ολιστικού περιβάλλοντος άνεσης και ψυχαγωγίας στην καμπίνα των επιβατών, καθιστώντας πιο «έξυπνα» και εν τέλει απόλυτα ψηφιακά τα αυτοκίνητα. Την επόμενη δεκαετία η αυτοκίνηση θα εισέλθει σε μία νέα εποχή της κινητικότητας και ουσιαστικά τα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο οχήματα, θα αλλάξουν τις συνήθειες μας, την καθημερινότητα και πιθανότατα την οδήγηση, σε σχέση με το πως τη γνωρίζουμε σήμερα 

Στο κατώφλι της τεχνητής νοημοσύνης

Τα κλειδιά για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο της συνδεσιμότητας των αυτοκινήτων, τα κρατά η τεχνητή νοημοσύνη. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, ένα όχημα θα είναι όλο και πιο «έξυπνο» προσφέροντας απόλυτα εξατομικευμένες υπηρεσίες στους επιβάτες. Οι φωνητικές εντολές που συναντάμε σήμερα σε αρκετά μοντέλα είναι μία πρώτης μορφής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Στο μέλλον, στόχος είναι η παρουσία της να χαρίσει στο αυτοκίνητο το ρόλο ενός προσωπικού βοηθού. Συνδέοντας το λογαριασμό του, ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση σε αρχεία που συνήθως διαχειρίζεται στο smartphone ή στον υπολογιστή του. Μέσω φωνητικών εντολών, θα ενημερώνεται για τα επόμενα ραντεβού ή μηνύματα στο διακομιστή του. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει πληροφορίες στον οδηγό για τον προορισμό, την κίνηση στους δρόμους, ενώ μέσω του προσωπικού βοηθού θα μπορεί κανείς να κλείσει εισιτήριο για τον κινηματογράφο, να βρει θέση παρκαρίσματος, να κανονίσει τη συντήρηση του αυτοκινήτου του ή ακόμα να κανονίσει τα επόμενα ραντεβού του.

Φυσικά, είναι προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει απόλυτη γνώση της συμπεριφοράς και των τάσεων του οδηγού, κάτι που σημαίνει ότι θα του προσφέρει μία απόλυτα εξατομικευμένη εμπειρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το 50% των επιβατών όταν οδηγούν ακούν Podcast. Ήδη υπάρχουν εταιρείες που εξελίσσουν σύστημα, το οποίο θα βρίσκει σχετικό απόσπασμα που θα έχει αντίστοιχη διάρκεια με την απόσταση που απομένει μέχρι τον προορισμό. Είναι δεδομένο πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες στη δημιουργία ενός απόλυτα ψηφιακού περιβάλλοντος στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Παράλληλα, κύριο στοιχεία του μετασχηματισμού της διαβίωσης στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου αποτελεί και η αυτόνομη οδήγηση. Όταν φτάσουμε στο σημείο που ο οδηγός θα μπορεί με ασφάλεια να μεταφέρεται από το σημείο Α στο Β χωρίς να είναι απαραίτητη η προσοχή του, η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέψει το αυτοκίνητο σε μία πλατφόρμα ψυχαγωγίας, όπου το εσωτερικό θα μοιάζει περισσότερο με… χώρο φιλοξενίας για τους επιβάτες. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν τεράστιες προοπτικές για προώθηση και αγορά προϊόντων. Σύμφωνα με έρευνες, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί μία τελείως καινούργια αγορά, που μέχρι το 2050 μπορεί να έχει κύκλο εργασιών που θα αγγίζει τα 7 τρις δολάρια! Με ποιο τρόπο; Εφαρμογές θα είναι εγκατεστημένες στο σύστημα πολυμέσων των αυτοκινήτων και θα επιτρέπουν την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, ενώ μέσω φωνητικών εντολών θα γίνεται η παραγγελία και από οθόνες αφής οι πληρωμές. Απλά, με ένα άγγιγμα και ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει! 

Παράθυρο ψυχαγωγίας

Ακολουθώντας τη λογική της αλυσίδας, η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης και η αυτόνομη οδήγηση, ανοίγουν νέους ορίζοντες όσον αφορά την ψυχαγωγία. Το gaming και το streaming αναμένεται να είναι ο δύο μεγαλύτερες νέες τάσεις και δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευαστές έχουν ήδη συνάψει συνεργασία με πλατφόρμες όπως το Youtube και το Netflix. Οι Hyundai, Kia, Genesis, BYD και Polestar είναι οι πρώτες που θα προσφέρουν υπηρεσίες αυτού του είδους, ξεκινώντας από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι μέρες που κάποιοι θα παρακολουθούν με γυαλικά εικονικής πραγματικότητας μία ταινία ή θα παίζουν κάποιο παιχνίδι στην καμπίνα ενός αυτοκίνητου, ενώ αυτό κινείται, δεν είναι μακριά… 

Screenification

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το φαινόμενο που αφορά το μέγεθος των οθονών στη καμπίνα του εσωτερικού. Ο αριθμός τους πληθαίνει και το μέγεθος τους αυξάνεται με… ραγδαίο ρυθμό! Ο παραδοσιακός πίνακας οργάνων αντικαταστάθηκε με ψηφιακό, ενώ σήμερα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχη οθόνη μπροστά και από το συνοδηγό. Η Hyperscreen της Mercedes-Benz αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ τα βήματα της θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον και άλλες εταιρείες, με το μήκος των οθονών να αναμένεται να φτάσει έως και τα 1,2 μέτρα!

Η διορατικότητα και εφευρετικότητα των εταιρειών δεν σταματάει εδώ και σίγουρα το εσωτερικό των αυτοκινήτων την επόμενη δεκαετία θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Η Peugeot πρόσφατα αποκάλυψε το Hypersquare, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά το παραδοσιακό τιμόνι με ένα είδος πάνελ, που φυσικά έχει οθόνη και θυμίζει tablet. Δεν υπάρχει οθόνη αφής και όλες οι λειτουργίες του αυτοκίνητου ελέγχονται από το τιμόνι, χωρίς ο οδηγός να πρέπει να αφήσει τα χέρια του από πάνω του.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθεση άποψη. Αυτή που θέλει τις μεγάλες οθόνες να καταργούνται τελείως! Όλες οι απεικονίσεις θα γίνονται μέσω HUD στο παρμπρίζ και δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία κάθε είδους οθόνης ή ψηφιακού πίνακα. Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί το πρωτότυπο I Vision της BMW, όπου ο οδηγός επιλέγει τον αριθμό πληροφοριών που θέλει να εμφανίζονται παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Το HUD είναι μία τάση που αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές εταιρείες στο μέλλον, επιλέγοντας τρισδιάστατη απεικόνιση που θα λειτουργεί realtime. Αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο ασφάλειας  με μία σειρά από ενδείξεις, αλλά και προειδοποιήσεις. Επιπλέον, ο οδηγός θα έχει ακόμα καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος και τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο. 

Fasten your seat belt!

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τις επαυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας, οι οποίες θα επιτρέπουν εφαρμογές όπως τις ενημερώσεις από απόσταση, αλλά και την επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τελείως καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας. Δεν υπάρχουν όρια για την εφευρετικότητα του ανθρώπου και είναι δεδομένο πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα διαφοροποιήσει ριζικά τη συμβίωση μας με το αυτοκίνητο. Την επόμενη δεκαετία η νεότερη γενιά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γνωρίσει μία διαφορετική αυτοκίνηση, που θα απέχει σημαντικά από όσα μάθαμε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...