Ποιο ήταν το 1ο αυτοκίνητο του κόσμου με ηλεκτρικά παράθυρα;

Αν σήμερα δούμε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο χωρίς ηλεκτρικά παράθυρα μας προκαλεί εντύπωση. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

  • -
  • -

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια τα ηλεκτρικά παράθυρα δεν ήταν κάτι αυτονόητο, ενώ όσο πιο πίσω πάμε τόσο πιο σπάνια ήταν η ενσωμάτωσή τους στα αυτοκίνητα.

Οι περισσότεροι έχουμε δει αυτοκίνητα του ’90 με παράθυρα που τα λειτουργούσες από ένα κουμπί, κάποιοι ίσως να έχουμε δει και μοντέλα της δεκαετίας του ’80 με αυτό το χαρακτηριστικό, όμως σίγουρα είναι πολύ λίγοι εκείνοι που έχουν δει ηλεκτρικά παράθυρα σε αυτοκίνητα του ’70 ή του ’60.

Παράθυρα

Τα ηλεκτρικά παράθυρα είναι παλαιότερα από όσο νομίζεις

Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πιο παλιό από όσο θα περίμενε κάποιος. Το πρώτο αυτοκίνητο, λοιπόν, στο οποίο δε χρειαζόταν να γυρίσεις έναν μοχλό ώστε να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις το παράθυρο, αλλά αρκούσε να βάλεις το δάχτυλό σου σε ένα κουμπί ήταν το Packard Custom Super Eight One-Eighty, το οποίο κυκλοφόρησε το 1940.

Παράθυρα

Πώς λειτουργούσαν τα πρώτα ηλεκτρικά παράθυρα

Ο διακόπτης σε αυτή την πρώτη μορφή των μη χειροκίνητων παραθύρων είχε τοποθετηθεί πάνω στην πόρτα. Έτσι όταν ο χρήστης ήθελε να ανεβάσει το παράθυρο έκανε προς τα επάνω τον διακόπτη και όταν ήθελε να το κατεβάσει τον έσπρωχνε προς τα κάτω.

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα φορά ελαστικά χωρίς αέρα της Michelin; (video)

Το σύστημα ονομαζόταν Automatic Window Control και λειτουργούσε εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα σημερινά. Ενώ τώρα έχουμε ηλεκτρικά μοτέρ για να κινούν απευθείας το κρύσταλλο, στο Packard Custom Super Eight One-Eighty η λειτουργία γινόταν με υδραυλικό σύστημα. Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι τότε μηχανικοί έβρισκαν λύσεις με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο είναι ότι το υγρό που χρησιμοποίησαν για το υδραυλικό σύστημα ήταν το ίδιο με εκείνο που έμπαινε και στο κύκλωμα των φρένων.

Παράθυρα

Ηλεκτρικά παράθυρα για όλους τους επιβάτες

Στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι αν και πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή των ηλεκτρικών παραθύρων σε αυτοκίνητο, η αμερικανική μάρκα προσέφερε αυτό το χαρακτηριστικό όχι μόνο στην πόρτα του οδηγού, αλλά και σε εκείνη του συνοδηγού, καθώς και στους πίσω επιβάτες.

Σε αντίθεση με ό,τι έγινε μετά, λοιπόν, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η σχετική τεχνολογία αφορούσε όλες τις πόρτες. Στην πορεία υπήρξε ένα πισωγύρισμα καθώς είδαμε αυτοκίνητα με ηλεκτρικό παράθυρο μόνο στον οδηγό, μετά μόνο στους μπροστά επιβάτες, ενώ ακόμα και σήμερα σε κάποια μοντέλα τα πίσω παράθυρα κινούνται με μοχλό.

Παράθυρα

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ηλεκτρικά παράθυρα του Packard Custom Super Eight One-Eighty ήταν αργά στη λειτουργία τους και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστα, όμως αυτό δεν αναιρεί το πόσο σημαντική ήταν αυτή η καινοτομία στο χώρο του αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...