Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αυτόματο κλιματισμό;

Σήμερα, το συναντάμε ακόμη και σε μοντέλα της μικρής κατηγορίας. Κάποτε ωστόσο, λανσαρίστηκε ως τρομερή καινοτομία.

  • -
  • -

Η χρήση του Air-Condition στο αυτοκίνητο είναι καθημερινή, για τους περισσότερους Έλληνες οδηγούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Πολλά από τα μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμους, αντί για το απλό σύστημα ψύξης-θέρμανσης, έχουν αυτόματο κλιματισμό για ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Ποια η διαφορά; Ότι στο Air-Condition, ορίζεις χειροκίνητα τη θερμοκρασία του αέρα, την ταχύτητα του ανεμιστήρα και ποιους αεραγωγούς προτιμάς να χρησιμοποιήσεις.

Πώς λειτουργεί ο αυτόματος κλιματισμός;

Στον αυτόματο κλιματισμό (ή το… clima όπως το λένε πολλοί), το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να του πεις τι θερμοκρασία θες στην καμπίνα. Στη συνέχεια, το σύστημα ορίζει αυτόματα πόσο κρύος θα είναι ο αέρας, σε τι ένταση θα βγαίνει από τον ανεμιστήρα και ποιους αεραγωγούς θα χρησιμοποιήσει για να το πετύχει. Ένας αισθητήρας μέσα στην καμπίνα ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία και όταν επιτευχθεί, τότε μειώνει την ένταση του κλιματιστικού, ρυθμίζοντάς την ανάλογα ώστε να τη διατηρήσει.

Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αυτόματο κλιματισμό;

Πριν από πολλά χρόνια, το 1964, η Cadillac παρουσίασε το Sedan Deville, ένα εντυπωσιακό σεντάν με αναλογίες λιμουζίνας. Το Air-Condition είχε παρουσιαστεί σαν τεχνολογία, η Cadillac όμως ήθελε να εφοδιάσει το μοντέλο της με κάτι πιο εξελιγμένο. Έ

Δείτε ακόμη: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με ραδιόφωνο;

τσι, έγινε το πρώτο αυτοκίνητο της ιστορίας που είχε αυτόματο κλιματισμό, ένα στοιχείο που αργότερα, πέρασε σε πάρα πολλά μοντέλα και πλέον το χρησιμοποιούν τα περισσότερα της αγοράς. Μάλιστα είχε και λειτουργία… απόψυξης του εμπρόσθιου παρμπρίζ, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στις πολιτείες των ΗΠΑ με «βαρύ» χειμώνα και πολλά χιόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...