Κουκούλα, ηλιοπροστασία, σκιάστρο ή φιμέ; Ποιο είναι καλύτερο;

Με τις θερμοκρασίες εντός της καμπίνας να φτάνουν ακόμη και τους 60 βαθμούς Κελσίου, η σωστή προστασία είναι απαραίτητη.

  • -
  • -

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ελλάδα φημίζεται για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει βιώσει έστω και μία φορά στην ζωή του, το «βασανιστήριο» – συνήθως μετά από την παραλία – όπου το όχημα του ήταν σταθμευμένο για αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι το άνοιγμα της πόρτας να θυμίζει πέρασμα από τις πύλες της κολάσεως καθώς ένα κύμα καύσωνα ξεπροβάλει από την καμπίνα που πλέον φέρνει περισσότερο σε θερμοκήπιο.

Απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου όταν βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 60 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις μία με μιάμιση ώρα! Για να προστατευτούν οι οδηγοί υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να λάβουν όπως τα φιμέ τζάμια (δείτε πώς θα επιλέξετε τα ιδανικά φιμέ για τις ανάγκες σας), η επιλογή ενός ανοιχτού χρώματος για το αμάξωμα ή η στάθμευση κάτω από σκιά, έστω και μερική. Όσον αφορά το χρώμα του οχήματος μάλιστα, σε πείραμα είχε παρατηρηθεί πως κάτω από τον ήλιο, η επιφάνεια του αμαξώματος σε μαύρο αυτοκίνητο είχε φτάσει τους 65 βαθμούς, ενώ στο λευκό αυτοκίνητο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα δεν είχε ξεπεράσει τους 44!

adac-cabin-temp-white-black-car

Όταν όμως το όχημα είναι απροστάτευτο, ακόμη και αυτά που μόλις αναφέραμε, δεν είναι αρκετά. Εκεί είναι που μία κουκούλα ή κάποιο είδος κάλυψης γενικότερα, μοιάζουν σωτήρια. Ποιο είναι το καλύτερο όμως ώστε να διατηρηθεί η καμπίνα όσο πιο δροσερή γίνεται;

Το πείραμα της ADAC δίνει την ακριβή απάντηση. Χρησιμοποιώντας 5 ίδια αυτοκίνητα δοκίμασε 4 διαφορετικούς τρόπους προστασίας, με το 5ο όχημα να βρίσκεται εκεί ως σημείο αναφοράς για το που θα έφτανε η θερμοκρασία χωρίς καθόλου προστασία. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ως εξής: Μισή κουκούλα, εξωτερική ηλιοπροστασία, εσωτερικό σκίαστρο και λευκό πανί στο ταμπλό.

Ποιο ήταν το πιο αποτελεσματικό;

Καταρχάς να πούμε πως η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που δεν χρησιμοποιούσε καμία προστασία έφτασε τους 53 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί, το λιγότερο αποτελεσματικό μέσο ήταν το πανί ρίχνοντας την μέγιστη θερμοκρασία μόλις κατά 3 βαθμούς, ενώ αμέσως επόμενο ήταν το εσωτερικό σκίαστρο με τελική θερμοκρασία τους 49 βαθμούς Κελσίου (-4). Εν συνεχεία, δεύτερη ήρθε η εξωτερική ηλιοπροστασία ρίχνοντας την θερμοκρασία στους 45 βαθμούς, ενώ πρώτη ήρθε η κουκούλα που κάλυπτε όλα τα τζάμια, η οποία κατάφερε να ρίξει την μέγιστη θερμοκρασία κατά 10 ολόκληρους βαθμούς στους 43!

fime

Τι γίνεται με τα φιμέ;

Σε αντίστοιχο πείραμα που είχε πραγματοποιηθεί, είχε παρατηρηθεί πως η χρήση φιμέ κρυστάλλων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας από τους 57 στους 48 βαθμούς Κελσίου! Σημαντική διαφορά, ειδικά εάν υπολογίσουμε πως πρόκειται και για ένα μέσο το οποίο δεν χρησιμοποιείται μόνο όταν το όχημα είναι σταθμευμένο, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια χρήσης του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Φιμέ τζάμια: Τι λέει ο νόμος

Γιατί πρέπει να καλύπτουμε το ταμπλό και τα χειριστήρια;

Ένας παράγοντας που επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως η θερμοκρασία του αέρα εντός της καμπίνας μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από την θερμοκρασία των επιφανειών. Χωρίς την παραμικρή προστασία, σε μία σχετική έρευνα του ADAC, το τιμόνι και τα περιφερειακά είχαν αγγίξει τους 70 βαθμούς Κελσίου! Σε αυτά τα επίπεδα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκαύματος εάν δεν ακουμπήσουμε με προσοχή. Γι’ αυτό το λόγο, εάν το όχημα βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου, καλό θα ήταν να καλύπτουμε το τιμόνι και τα χειριστήρια έτσι ώστε να αποφευχθεί ο παραπάνω κίνδυνος. Έτσι μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία των επιφανειών έως και 26 βαθμούς!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...