Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα φιμέ τζάμια

Οι αντιηλιακές μεμβράνες αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο αξεσουάρ, ειδικά στην χώρα μας. Δες πως θα διαλέξεις τις καλύτερες.

  • -
  • -

Τα φιμέ τζάμια ανέκαθεν προσέθεταν αισθητικούς πόντους στην εξωτερική εμφάνιση ενός αυτοκίνητου. Τα οφέλη είναι αρκετά όμως και ίσως περισσότερα απ’ όσα νομίζεις (αν θες να τα μάθεις όλα κάνε κλικ εδώ). Για να επωφεληθείς βέβαια στον μέγιστο δυνατό βαθμό από όλα τα προνόμια που έχει η αντιηλιακή μεμβράνη πρέπει να ξέρεις και πως να διαλέξεις την ιδανική το αυτοκίνητο σου και τις δικές σου ανάγκες. Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν όμως την διαδικασία επιλογής; Πάμε να δούμε ορισμένα χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν ώστε να χρησιμοποιήσεις το ιδανικό προϊόν για εσένα.

1. Μάθε σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις για την χρήση φιμέ στα κρύσταλλα του οχήματος σου, τόσο το καλύτερο. Όπως είναι φυσικό οι κατηγορίες και οι βαθμίδες ποιότητας έχουν και τον αντίστοιχο αντίκτυπο στο κόστος, οπότε καλό θα ήταν να ψάξεις καλά ώστε να σιγουρευτείς πως το είδος που έχεις διαλέξει είναι το σωστό για εσένα και δεν πετάς τα χρήματα σου. Υπάρχουν τρεις βαθμίδες:

  • Απλές μεμβράνες ή απλός εμποτισμός βαφής. Οι απλές μεμβράνες είναι η οικονομικότερη λύση προφανώς. Η σκουρότητά τους προσδίδεται με εμποτισμό χρωστικής ουσίας που απορροφά το ηλιακό φως και παρέχουν μια τυπική θερμική ανάκλαση. Η συγκεκριμένη επιλογή απευθύνεται σε όποιον θέλει απλά να κάνει φιμέ τα τζάμια του αυτοκινήτου του, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
  • Επιμεταλλωμένες μεμβράνες ή εμποτισμός βαφής με επίστρωση σωματιδίων μετάλλου. Προσθέτοντας μεταλλικά σωματίδια βελτιώνεται η αντοχή της μεμβράνης σε βάθος χρόνου αλλά και η αποτελεσματικότητά της. Παρέχει μια αρκετά καλή θερμική ανάκλαση. Η συνολική της επίδοση σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή της είναι οι λόγοι που μπορεί να θεωρηθεί η πιο value-for-money επιλογή.
  • Κεραμικές μεμβράνες ή εμποτισμός μορίων άνθρακα σε κεραμική επίστρωση. Πρόκειται για την κορυφαία επιλογή στις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου. Η σκουρότητά της προσδίδεται με εμποτισμό μορίων του άνθρακα σε κεραμική επίστρωση. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται η μέγιστη αντοχή στον χρόνο και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Παρέχει την μεγαλύτερη θερμική ανάκλαση ακόμα και σε ανοιχτόχρωμες μεμβράνες. Είναι η μοναδική μεμβράνη που κόβει και την υπέρυθρη ακτινοβολία IR εώς 95%, που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά της ζέστης.

2. Προτίμησε μεμβράνες που απωθούν την υπεριώδη ακτινοβολία UV

Αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο λόγο μαζί με την μείωση της θερμοκρασίας για να τοποθετήσεις αντηλιακές μεμβράνες στο αυτοκίνητό σου. Η υπεριώδης ακτινοβολία UV είναι ο κύριος λόγος για την αλλοίωση και το ξεθώριασμα μερών της καμπίνας του αυτοκινήτου σου. Επίσης είναι βλαβερή φυσικά και για την υγεία των επιβατών, καθώς βλάπτει τα μάτια και είναι ο κύριος λόγος για πολλών ειδών καρκίνους του δέρματος.

3. Μάθε τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών, εγκεκριμένες από χώρα μέλος της Ευρωπαικής ένωσης, σε όλα τα τζάμια, με μόνο περιορισμό στα τζάμια των εμπρός επιβατών και το παρμπρίζ. Για τα συγκεκριμένα κρύσταλλα επιτρέπονται μεμβράνες με διαπερατότητα φωτός 70% για οδηγό-συνοδηγό και 75% για το παρμπρίζ. Για τα πίσω παράθυρα και παρμπρίζ, δεν ορίζεται ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός οπότε δύναται να τοποθετηθούν πιο σκουρόχρωμες σε εμφάνιση μεμβράνες. Η μόνη περίπτωση στην οποία απαλλάσσονται οι οδηγοί από τους περιορισμούς των εμπρός τζαμιών είναι όταν έχουν προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία και διαθέτουν σχετικό «πόρισμα εξέτασης» από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (Δ.Ι.Ε.). Για να διαβάσεις περισσότερα για την νομοθεσία πάτα εδώ.

4. Ανάθεσε την τοποθέτηση σε έναν ειδικό

Ο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να προσπαθήσει να βάλει φιμέ τζάμια μόνος του. Πρέπει να ξέρεις όμως πως πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα, δύσκολη και λεπτομερή διαδικασία που είναι πιο πιθανό να σου σπάσει τα νεύρα και να μην έχεις και τα αποτελέσματα που θέλεις, παρά να γίνει σωστά. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να στραφείς σε κάποιον επαγγελματία και να αφήσεις αυτόν να το κάνει για σένα ώστε να είσαι σίγουρα ευχαριστημένος.

5. Σιγουρέψου για το ποια τζάμια θέλεις να κάνεις φιμέ

Μπορεί τα φιμέ να μοιάζουν ωραία σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να ξέρεις όμως πως η σκόυρινση δεν είναι μόνο απ’ έξω προς τα μέσα αλλά και το ανάποδο. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να οδηγήσεις βράδυ φορώντας γυαλιά ηλίου; Κάπως έτσι μπορεί να μοιάζει η οδήγηση εάν δεν προσέξεις και κάνεις πιο σκούρα απ’ όσο θα έπρεπε τζάμια όπως το παρμπρίζ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχεις δει το τελικό προϊόν που ζητάς κάπου αλλού εφαρμοσμένο πρώτα, πριν είναι πολύ αργά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...