Κουκούλα αυτοκινήτου: Τι πρέπει να προσέξετε

Αν το αυτοκίνητο πρόκειται να μείνει για καιρό ακινητοποιημένο, μια κουκούλα για την προστασία του πάντα μας έρχεται σαν ιδέα στο μυαλό. Είναι όμως σωστό να το κάνετε;

  • -
  • -

Με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που πλέον δεν χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το αυτοκίνητό τους. Πολλοί είναι και εκείνοι που τα έχουν θέσει σε ακινησία παραδίδοντας τις πινακίδες τους. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος φύλαξης, όταν το αυτοκίνητο δεν προβλέπεται να κινηθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα; Το ζήτημα «κουκούλα» δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε.

Πώς να διαλέξω τη σωστή κουκούλα;

Οι περισσότερες εταιρείες πουλάνε σαν εργοστασιακά αξεσουάρ κουκούλες προστασίας που είναι ραμμένες ακριβώς στα μέτρα του αυτοκινήτου σας. Αν δεν θέλετε να πάτε σε μια τόσο εξειδικευμένη και ενδεχομένως, ακριβή λύση, μπορείτε να στραφείτε στα καταστήματα πώλησης επώνυμων αξεσουάρ που μεταξύ άλλων, πουλάνε και κουκούλες. Προσοχή όμως: μη διστάσετε να επιλέξετε μια καλή και στραφείτε προς τη φθηνότερη που θα βρείτε. Η κουκούλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη έτσι, ώστε να προσέχει το αυτοκίνητό σας και όχι να προκαλέσει ζημιές με τη χαμηλή της ποιότητα.

Μπορώ να χρησιμοποιώ σε μόνιμη βάση κουκούλα;

Αν ρωτήσετε τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον χώρο περιποίησης του αυτοκινήτου (detailers) οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν ότι η συχνή χρήση κουκούλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αρχικά, στις υψηλές θερμοκρασίες, η κουκούλα «φυλακίζει» υψηλό ποσοστό ζέστης μέσα της για πολλές ώρες λειτουργώντας σαν θερμοκήπιο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να «σκάσει» το χρώμα ή να πολυμεριστούν τα φανάρια. Ειδικά αν έχει υψηλή θερμοκρασία και ρίξει μια ξαφνική βροχή, η υγρασία που θα εγκλωβιστεί ανάμεσα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 

Επίσης, αν υπάρχει σκόνη πάνω στο αυτοκίνητο, η κουκούλα δεν έχει στερεωθεί σωστά και «παίζει» με τον αέρα, τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν σημάδια στο βερνίκι με την τριβή της κουκούλας πάνω στο όχημα, σε συνδυασμό με τους κόκκους σκόνης και τους ρύπους που μπορεί να υπάρχουν.

Πότε να χρησιμοποιώ κουκούλα για το αυτοκίνητο;

Η καλύτερη χρήση της κουκούλας είναι αν την τοποθετήσετε σε αυτοκίνητο που αποθηκεύεται σε κλειστό χώρο. Προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης και μακριά από το έντονο φως του ήλιου που διαβρώνει τα πάντα, το αυτοκίνητο θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση και μια κουκούλα θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, ειδικά αν παρκάρετε σε πάρκινγκ που χρησιμοποιείται και από άλλους οδηγούς. Βοηθά στην επίτευξη σταθερής θερμοκρασίας, μηδενικής έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και στην προστασία από μικροεπαφές παρκαρίσματος.

Μπορώ να χρησιμοποιώ κουκούλα αν παρκάρω έξω;

Οι περισσότεροι επαγγελματίες συστήνουν ένα καλό κεραμικό που σφραγίζει πάνω από το βερνίκι, προσφέρει προστασία στο χρώμα και διαρκεί για χρόνια αν το συντηρείς σωστά. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα και η χρήση κουκούλας είναι το μόνο μέσο προστασίας που μπορείτε να προσφέρετε στο αυτοκίνητο, φροντίστε να πάρετε μια που να εφαρμόζει τέλεια και να την τοποθετήσετε «στον πόντο» (για να μην παίζει από τον αέρα και δημιουργεί γρατσουνιές στο βερνίκι).

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να κάνετε service στο Air-Condition;

Επίσης, να τη βγάζετε ανά κάποια χρονικά διαστήματα, να είναι ποιοτική με επένδυση στο εσωτερικό της και να παρκάρετε σε σκιά, κάπου που να προστατεύεται όλη την ημέρα από τον ήλιο για να μην «καίγεται» το αυτοκίνητο κάτω από την κουκούλα στις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικότερα το καλοκαίρι. Προσοχή: υπάρχουν κάποιες κουκούλες που προορίζονται αυστηρά για εσωτερική χρήση. Αν επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο σε αυτά τα είδη κατάστημα, ο πωλητής θα μπορέσει να σας κατευθύνει σχετικά με το ποια θα είναι η καλύτερη να επιλέξετε για εξωτερική χρήση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...