Φιμέ τζάμια στο αυτοκίνητο: Ποια να επιλέξω για να γλιτώσω το πρόστιμο;

Τις μέρες του καύσωνα, οι αντιηλιακές μεμβράνες ή φιμέ τζάμια αποδεικνύονται εξαιρετική επένδυση. Ποιο είναι όμως το όριο, και πότε κινδυνεύω με πρόστιμο;

  • -
  • -

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό τους αντηλιακές μεμβράνες, σκουραίνοντας τα τζάμια, θέλοντας αφενός να προβάλλουν έναν δυναμισμό και αφετέρου να προστατευτούν από την υπεριώδη ακτινοβολία και να μειώσουν τη θερμοκρασία της καμπίνας σε συνθήκες καύσωνα.

Τα φιμέ τζάμια δίνουν ένα στυλ στο όχημα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με βάση τη νομοθεσία, το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ορατό από το εμπρός παρμπρίζ αλλά και από τα παράθυρα οδηγού-συνοδηγού. Το όριο συντελεστή διαπερατότητας του φωτός είναι συγκεκριμένο, οπότε πριν απευθυνθείτε σε κατάστημα τοποθέτησης αντηλιακών μεμβρανών, είναι καλό να γνωρίζετε τις ακριβείς προδιαγράφες. 

Τα όρια συντελεστών για τα φιμέ τζάμια 

1. Ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων των κυκλοφορούντων οχημάτων καθορίζεται σε:
α) 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα.
β) 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού.
γ) 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.

2. Εάν το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέφτες, δεν υφίσταται ο περιορισμός του εδαφίου (γ) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ως προς το συντελεστή μετάδοσης φωτός των πίσω πλευρικών υαλοπινάκων και του οπίσθιου ανεμοθώρακα.

3. Υαλοπίνακας με ένδειξη «V» δεν εμπίπτει σε περιορισμούς αναφορικά με το συντελεστή μετάδοσης φωτός.

Πόσο είναι το πρόστιμο για πολύ σκούρα τζάμια

Η αστυνομία γνωρίζει επακριβώς τις προδιαγράφες και όπως διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώνονται αρκετές παραβάσεις για παράνομα φιμέ τζάμια. Όταν λοιπόν τοποθετεί κάποιος αντηλιακές μεμβράνες, θα πρέπει να υπάρχει και σχετικό χαρτί που να το πιστοποιεί. Σε περίπτωση που δεν το διαθέτει, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ

fime

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως, ακόμη και το σχετικό χαρτί δεν εξασφαλίζει ότι θα γλυτώσετε το πρόστιμο, εφόσον κατά τον έλεγχο, κριθεί ότι τα τζάμια είναι πολύ σκούρα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η νομοθεσία

«Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκουμένων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα, καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφ’ ενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφ’ ετέρου δε να είναι ορατός τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβαίνοντες αυτού.

Δείτε ακόμη: Μεμβράνη αλλαγής χρώματος - Τι να κάνω για να μην είναι παράνομη

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:

  1. η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου
  2. να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα
  3. σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού

Προϋποθέσεις και περιορισμοί στην επικόλληση μεμβρανών στα τζάμια

1. Οι μεμβράνες που επικολλούνται στους υαλοπίνακες των οχημάτων θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από κράτος μέλος της Ε.Ε., από κράτος της ΕΖΕΣ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή από την Τουρκία, για τοποθέτηση και χρήση σε οχήματα.

2. Δεν επιτρέπεται σε κανένα όχημα τόσο στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα όσο και στους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού, η επικόλληση μεμβρανών οι οποίες μεταβάλλουν το συντελεστή μετάδοσης φωτός των εδαφίων (α) και (β) της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας. Επιτρέπεται, όμως:
α) Η επικόλληση «λωρίδας» μεμβράνης πλάτους έως 10 εκατοστών (μετρούμενη από την πάνω πλευρά του υαλοπίνακα) για την αντιθαμβωτική προστασία του οδηγού και
β) Η επικόλληση μεμβράνης περιορισμού υπεριώδους ακτινοβολίας.

3. Στους υπόλοιπους υαλοπίνακες του οχήματος γίνεται αποδεκτή η επικόλληση μεμβράνης σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 της παρούσας.

Διαβάστε επίσης: Κουκούλα, ηλιοπροστασία, σκιάστρο ή φιμέ; Ποιο κρατάει πιο δροσερή την καμπίνα;

4. Δεν επιτρέπεται σε κανένα υαλοπίνακα οχήματος η επικόλληση μεμβρανών τύπου καθρέφτη. Ως τέτοιες θεωρούνται μεμβράνες με συντελεστή ανάκλασης μεγαλύτερο του 25%.

5. Στις περιπτώσεις που το όχημα είναι εφοδιασμένο με φως πέδησης στον πίσω υαλοπίνακα, στο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας αυτού δεν επιτρέπεται η επικόλληση μεμβράνης.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τα φιμέ τζάμια 

1. Κατά την επικόλληση μεμβράνης σε υαλοπίνακα τοποθετείται μεταξύ του υαλοπίνακα και της μεμβράνης αυτοκόλλητο σήμα πιστοποίησης της μεμβράνης (εφεξής: αυτοκόλλητο σήμα), σε σημείο τέτοιο που να μην επηρεάζεται η ορατότητα του οδηγού. Το αυτοκόλλητο σήμα επικολλάται στην εσωτερική επιφάνεια κάθε υαλοπίνακα που φέρει μεμβράνη. Κάθε αυτοκόλλητο σήμα παράγεται συμπληρώνεται από τον αντιπρόσωπο. Το αυτοκόλλητο σήμα επικολλάται στον υαλοπίνακα του οχήματος και ακριβώς το ίδιο στην πρωτότυπη βεβαίωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η οποία συνοδεύει κάθε τύπο επικολληθείσας μεμβράνης και η οποία παραδίδεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη στον κάτοχο του οχήματος.

fime

Το αυτοκόλλητο σήμα κατασκευάζεται από υλικό τέτοιο ώστε να καταστρέφεται σε περίπτωση αφαίρεσης αποκόλλησής του από τη μεμβράνη. Από τα στοιχεία που θα φέρει το αυτοκόλλητο σήμα θα πρέπει να προκύπτουν κατ’ ελάχιστο το εργοστάσιο κατασκευής, η πιστοποίηση και ο εγκαταστάτης της μεμβράνης. Λεπτομέρειες ως προς τη μορφή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του αυτοκόλλητου σήματος θα καθοριστούν από την αρμόδια υπηρεσία.

2. Τα αναφερόμενα στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας θα τεκμαίρονται από:

  • Πρωτότυπη βεβαίωση (ανά τύπο μεμβράνης) αντιπροσώπου εγκαταστάτη με επικολλημένο επ’ αυτής το αυτοκόλλητο σήμα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
  • Υπόδειγμα της βεβαίωσης παρατίθεται στο Παράρτημα 1 του άρθρου 6 της παρούσας. Η βεβαίωση θα παραδίδεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη στον κάτοχο του οχήματος. Στην βεβαίωση αυτή: α) ο αντιπρόσωπος βεβαιώνει ότι: α1) το/α επικολληθέν/τα αυτοκόλλητο/τα ανταποκρίνεται στο αναφερόμενο πιστοποιητικό α2) η μεμβράνη είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της παρούσας β) ο εγκαταστάτης βεβαιώνει ότι: β1) η μεμβράνη που επικολλήθηκε στο συγκεκριμένο όχημα είναι αυτή που αντιστοιχεί στο αυτοκόλλητο β2) ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το εργοστάσιο κατασκευής της μεμβράνης διαδικασία β3) η τοποθέτηση της μεμβράνης έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας γ) περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία: γ1) Για τον εγκαταστάτη και τον αντιπρόσωπο: επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας γ2)
  • Για το όχημα: Αριθμός κυκλοφορίας, εργοστάσιο κατασκευής, εμπορική ονομασία γ3) Για τη μεμβράνη: Εργοστάσιο κατασκευής, τύπος, αριθμός πιστοποιητικού εκδίδουσα αρχή, ημερομηνία τοποθέτησης, συντελεστής μετάδοσης φωτός, συντελεστής ανάκλασης
  • Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης από αρμόδια αρχή κράτους μέλους της Ε.Ε., ή κράτους της ΕΖΕΣ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή της Τουρκίας.
  • •Φωτοαντίγραφο των φύλων δοκιμών που διενεργήθηκαν σε εργαστήριο για τη χορήγηση της παραπάνω πιστοποίησης.

3. Ο κάτοχος του οχήματος στους υαλοπίνακες του οποίου επικολλούνται μεμβράνες υποχρεούται να φέρει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του οχήματος, συμπληρωμένη/ες και υπογεγραμμένη/ες την/τις πρωτότυπη/ες βεβαίωση/εις αντιπροσώπου εγκαταστάτη της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Οι υποχρεώσεις του αντιπροσώπου 

Διατηρεί αρχείο με τα φωτοαντίγραφα των πιστοποιητικών έγκρισης, των φύλων δοκιμών που διενεργήθηκαν για τη χορήγηση των πιστοποιήσεων αυτών (παρ. 2 παρόντος άρθρου) και των βεβαιώσεων που χορηγεί για κάθε τύπο μεμβράνης που διαθέτει και εμπορεύεται

Παραδίδει στον εγκαταστάτη υπογεγραμμένη τη βεβαίωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου με επικολλημένο σε αυτήν το αυτοκόλλητο σήμα, και συμπληρωμένα τα στοιχεία της μεμβράνης (εκτός της ημερομηνίας τοποθέτησης), του εγκαταστάτη και τα δικά του

Τηρεί ενήμερο μητρώο εγκαταστατών και καταγράφει τις διακινήσεις των βεβαιώσεων

Οι υποχρεώσεις του καταστήματος που βάζει τα τζάμια 

Διατηρεί αρχείο με υπογεγραμμένα από τον αντιπρόσωπο φωτοαντίγραφα των πιστοποιητικών έγκρισης και των φύλων δοκιμών που διενεργήθηκαν για τη χορήγηση των πιστοποιήσεων αυτών (παρ. 2 παρόντος άρθρου) για κάθε τύπο μεμβράνης που επικολλά

Παραδίδει στον κάτοχο του οχήματος υπογεγραμμένη τη βεβαίωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου με επικολλημένο σε αυτήν το αυτοκόλλητο σήμα και συμπληρωμένα τα πεδία που αφορούν τα στοιχεία του αυτοκινήτου και την ημερομηνία τοποθέτησης της μεμβράνης

Σε όσες περιπτώσεις δεν υφίσταται αντιπρόσωπος, θα λαμβάνεται ως αντιπρόσωπος ο γενικός εισαγωγέας.

fime

Αν δεν υφίσταται ούτε γενικός εισαγωγέας, η βεβαίωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου θα χορηγείται στον κάτοχο του οχήματος από τον εγκαταστάτη, με συνημμένη επιστολή του εργοστασίου κατασκευής ότι δεν υφίσταται ούτε αντιπρόσωπος, αλλά ούτε και γενικός εισαγωγέας στη χώρα μας. Σε αυτήν την περίπτωση τα πεδία της βεβαίωσης που τυπικά συμπληρώνονται από τον αντιπρόσωπο, θα συμπληρώνονται από τον εγκαταστάτη.

Δείτε ακόμη: Τρέμει το τιμόνι; Αυτές είναι οι 4 πιθανές βλάβες

Μεμβράνες σε κυκλοφορούντα οχήματα

Σε περίπτωση που ο εγκαταστάτης διαπιστώσει είτε ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης, είτε ότι δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμβράνης με πιστοποιημένο τύπου μεμβράνης, ενημερώνει τον οδηγό ότι υποχρεούται να αφαιρέσει την/τις επικολλημένη/ες στους υαλοπίνακες του οχήματος μεμβράνη/ες.

2. Οχήματα με προηγούμενη ταξινόμηση σε κράτη μέλη της Ε.Ε., ή την Τουρκία, ή κράτος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ που φέρουν επικολλημένες μεμβράνες, ειδικά για το θέμα αυτό γίνονται δεκτά εφόσον από την άδεια κυκλοφορίας τους ή από άλλο έγγραφο θεωρημένο από αρμόδια αρχή προκύπτει ότι οι μεμβράνες είναι πιστοποιημένες ή νόμιμα επικολλημένες σε αυτά. Οι προϋποθέσεις και περιορισμοί των άρθρων 2 και 3 της παρούσας ισχύουν και για τα ως άνω οχήματα. Σε περίπτωση που δεν τεκμαίρεται ή δεν υφίσταται σχετικό δικαιολογητικό, θα προσκομίζεται η βεβαίωση της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας.