Φιμέ τζάμια: Τι λέει ο νόμος

Μπορώ να βάλω αντηλιακές μεμβράνες χωρίς να κινδυνεύω με πρόστιμο;

  • -
  • -
Φιμέ τζάμια: Τι λέει ο νόμος
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η καταγραφή παραβάσεων για αντικανονικούς υαλοπίνακες (φιμέ τζάμια) είναι συχνή, στους ελέγχους της Τροχαίας, ιδίως σε σημεία όπου διοργανώνονται αυτοσχέδιοι αγώνες. Τα σκούρα τζάμια μπορεί αφενός να δίνουν ωραία εμφάνιση στο αυτοκίνητο και αφετέρου να προσφέρουν πιο δροσερό εσωτερικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως μπορεί να παραβιάζουν το άρθρο 81 του ΚΟΚ.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ορατό από το εμπρός παρμπρίζ και τα παράθυρα οδηγού-συνοδηγού. Η παράβαση συνοδεύεται από πρόστιμο 80 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 7,

«Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκουμένων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα, καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφ’ ενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφ’ ετέρου δε να είναι ορατός τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβαίνοντες αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης231 καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:

α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου

β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα

γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.»


Όσοι λοιπόν απευθύνεστε σε κατάστημα τοποθέτησης αντηλιακών μεμβρανών, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι οι προδιαγραφές τους είναι σύμφωνες με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν είναι πολύ σκούρες. Θα πρέπει να υπάρχει και σχετικό χαρτί που να το πιστοποιεί, αν και αυτό δεν σας εξασφαλίζει από πιθανή επιβολή προστίμου, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο κριθεί ότι τα τζάμια είναι πολύ σκούρα.