Mε ποια παράβαση του ΚΟΚ μπορεί να μπεις φυλακή για 6 μήνες;

Για όλες τις παραβάσεις υπάρχουν συγκεκριμένα πρόστιμα και ποινές όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Κάποιες ποινές ωστόσο, είναι…βαρβάτες!

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συνετάχθη για την εύρυθμη και ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους. Οδηγοί, αναβάτες, ακόμη και πεζοί, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον ΚΟΚ και να γνωρίζουν τις διατάξεις του νομικού αυτού κειμένου.

Στον ΚΟΚ, οι παραβάσεις χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Υπάρχουν οι σχετικά ήπιες και οι πολύ σημαντικές που τιμωρούνται παραδειγματικά από τα αρμόδια όργανα της Τάξης. Στις σοβαρές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η παραβίαση του STOP ή του ερυθρού σηματοδότη. Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να στοιχίσει ακόμη πιο ακριβά και δυστυχώς, στην Ελλάδα, το συναντάμε συχνά.

Ξέχνα δίπλωμα οδήγησης και ελεύθερη ζωή για 1 μήνα αν το κάνεις αυτό

Η συμπεριφορά μας σε περίπτωση ατυχήματος «καθρεπτίζει» την οδηγική παιδεία και δείχνει τον χαρακτήρα του καθενός. Στην χώρα μας, η οδηγική κουλτούρα υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που αποδεικνύεται από τις χιλιάδες παραβάσεις σε μηνιαία βάση και τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται σε κάθε δρόμο.

kok

Τα ατυχήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών, αλλά και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με νόμο, άπαντες πρέπει να συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο σε περίπτωση ατυχήματος.

Δες εδώ πόσο είναι το πρόστιμο για τα φώτα ομίχλης;

Όπως αναφέρει ο ΚΟΚ, αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό και ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται:

  • Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
  • Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
  • Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημα του πληροφορία. Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ατύχημα υποχρεούνται μέσα σε ένα 24ώρο να του δώσουν όλα τα στοιχεία διά του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο φροντίζει για την ενημέρωση του ζημιωθέντα.

Όποιος παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 μήνα και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα από 1 έως 3 μήνες. Οι ποινές επιβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Τι γίνεται αν υπάρξει θάνατος ή βαρύς τραυματισμός;

Σε περίπτωση που από το τροχαίο ατύχημα επέλθει θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός ή όποιος ενεπλάκη στο ατύχημα με οποιονδήποτε τρόπο, υποχρεούνται επιπλέον:

Να δώσει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες, να ειδοποιήσει την αστυνομία και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας, εκτός κι αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για να ειδοποιήσει τις Αρχές ή για την περίθαλψη των τραυματιών ή του ίδιου. Ακόμη κι έτσι όμως, πρέπει να αναγγείλει το συμβάν το ταχύτερο δυνατόν.

kok

Για όποιον επιχειρήσει να αποχωρήσει από τον τόπο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει, εγκαταλείποντας αβοήθητο κάποιον τραυματία ή νεκρό, ο πέλεκυς πέφτει βαρύς. Ο ΚΟΚ λέει γι΄αυτή την περίπτωση: "Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη και με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης από 3 έως 6 μήνες".

Όσο για το πρόστιμο, μπορεί να φθάσει μέχρι τις 3.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...