Φώτα ομίχλης: Πότε πρέπει να τα ανάβεις - Πόσο είναι το πρόστιμο;

Η χρήση των φωτών ομίχλης επιτρέπεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και όχι όποτε θέλουμε εμείς.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα συνηθίζεται από κάποιους η ενεργοποίηση των φωτών ομίχλης ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση τους είναι συγκεκριμένη και αφορά την οδική ασφάλεια.

Τα φώτα ομίχλης τόσο εμπρός όσο και πίσω, πρέπει να είναι αναμμένα όταν υπάρχει ομίχλη, καταρρακτώδη βροχή ή χιονόπτωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα φώτα διασταύρωσης. 

Με βάση το Άρθρο 69 του ΚΟΚ, επιτρέπεται να χρησιμoπoιoύνται και σε στενoύς ελικoειδείς oδoύς αν δεν συντρέχoυν oι πιo πάνω πρoϋπoθέσεις.
fog lights

Πόσο είναι το πρόστιμο για τα φώτα ομίχλης

Τα εμπρόσθια φώτα ομίχλης πρέπει να είναι αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπον ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταύρωσης. Επίσης, το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ανώτατο σημείο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος.

Διαβάστε επίσης: Ξέρεις τι είναι τα φώτα διασταυρώσεως στο αυτοκίνητό σου;

Αν κάποιος οδηγός τα έχει ενεργοποιημένα παρότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμένης ορατότητας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Επίσης, εάν τα φώτα δεν καλύπτουν τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 40 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...