Κάν’ το ηλεκτρικό με 5.500 € και ξέχνα για πάντα τα καύσιμα [video]

Με τα καύσιμα να ανεβαίνουν συνέχεια πολλοί εξετάζουν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως μήπως θα ήταν καλύτερα να μπορείς να μετατρέψεις εκείνο που ήδη έχεις;

  • -
  • -

Ακριβώς αυτό σκέφτηκε μία γαλλική startup εταιρεία με την ονομασία Transition-One. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει τυποποιήσει τη διαδικασία μετατροπής ενός αυτοκινήτου από θερμικό σε ηλεκτρικό, ώστε να γίνεται με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος αλλά και στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

Μετατροπή

Μικρότερο κόστος και χωρίς να αλλάξεις συνήθειες

Μπορεί αρκετοί να κοιτάζουν με κάποια δυσπιστία την πιθανότητα αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς συνυπολογίζουν το κόστος μίας τέτοιας κίνησης, όμως θα ήταν πολύ πιο θετικοί στο ενδεχόμενο μετατροπής του αυτοκινήτου που ήδη έχουν. Εκτός από το θέμα του χαμηλότερου κόστους, κάτι τέτοιο δε θα απαιτούσε την αλλαγή συνηθειών. Όταν έχουμε ένα αυτοκίνητο για αρκετά χρόνια έχουμε μάθει να συμβιώνουμε με αυτό, οπότε η μετάβαση σε ένα άλλο αποτελεί μια κίνηση που πολλοί δε θέλουν να κάνουν.

Μετατροπή

Μπορώ να το κάνω στο αυτοκίνητό μου;

Για να πετύχει το στόχο της ταχύτητας και του χαμηλού κόστους, λοιπόν, η Transition-One έχει τυποποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία, ενώ την εφαρμόζει μόνο σε ορισμένα μοντέλα. Αυτά είναι τα FIAT 500, Renault Twingo 2, Mini Cooper, Renault Kangoo, Renault Clio 3 και Volkswagen Polo 4.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο μειώνεται η αυτονομία στο κρύο;

Διάρκεια μετατροπής και τελικό αποτέλεσμα

Η διαδικασία της μετατροπής διαρκεί μόλις 4 ώρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο με αυτονομία περίπου 100 km και τελική ταχύτητα 110 km/h. Το κόστος αυτή τη στιγμή φτάνει τα 7.000-8.000 ευρώ, όμως στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να το έχει ρίξει στα 5.500 ευρώ.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η εταιρεία κάνει έρευνα σχετικά με το ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος μπαταρίας. Όσον αφορά τη Γαλλία όπου είναι η κύρια δραστηριότητά της, έχει βρεθεί ότι κατά μέσο όρο οι καθημερινές μετακινήσεις προς και από τη δουλειά φτάνουν τα 26 km. Έτσι κατέληξε στο να βάζει μπαταρίες οι οποίες προσφέρουν αυτονομία περίπου 100 km.

Μετατροπή

Το περιβαλλοντικό όφελος

Πέρα από το προσωπικό όφελος του κάθε ιδιοκτήτη, η μετατροπή ενός αυτοκινήτου από θερμικό σε ηλεκτρικό έχει και μεγάλα περιβαλλοντικά κέρδη. Για να κατασκευαστεί ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μέγεθος όπως το Renault ZOE εκπέμπονται 7 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Από την άλλη, για να πραγματοποιηθεί μια μετατροπή εκπέμπονται 2 τόνοι CO2.

Αυτή τη στιγμή το γαλλικό κράτος εκτός από τις επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού που δίνονται σε πολλά άλλα κράτη, επιδοτεί και τη μετατροπή ενός αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό, με το ποσό της επιδότησης να φτάνει τα 5.000 ευρώ. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο και στη χώρα μας.

Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο να κάνετε μετατροπή στο δικό σας αυτοκίνητο; Θα το επιχειρούσατε πιο εύκολα σε σχέση με την αγορά ενός ηλεκτρικού;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...