Επιστρέφει ο Δακτύλιος με πολύ αυστηρά μέτρα – Ελευθερία μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου αλλάζουν τα μέτρα εφαρμογής του Δακτυλίου στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας

  • -
  • -
Επιστρέφει ο Δακτύλιος με πολύ αυστηρά μέτρα – Ελευθερία μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάσα για την Αθήνα», το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να αλλάξει άρδην το σύστημα του Δακτυλίου, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών μεγαλουπόλεων της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, για όλα τα ΙΧ ανεξαιρέτως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ισχύει το μέτρο των μονών ζυγών. Αυτό σημαίνει πως, ακόμη κι αν κάποιος έχει αποκτήσει ένα τελευταίας γενιάς αυτοκίνητο, δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο κέντρο. Αντίθετα, για τα ηλεκτρικά οχήματα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Από τις 25 Οκτωβρίου λοιπόν, η παράβαση του Δακτυλίου θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 52, παράγραφος 6), ενώ μπορεί να επιβληθεί και φυλάκιση μέχρι ενός έτους για τους παραβάτες που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων για άμεση έξοδο από τον Δακτύλιο.

Η απόφαση αυτή προφανώς και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περασμένης άνοιξης, επιτρέπονταν η ελεύθερη είσοδος σε όσα ΙΧ ήταν καινούρια με ημερομηνία ταξινόμησης από 1η Ιανουαρίου 2021 και είχαν χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Πλέον αυτό δεν υφίσταται, με τα υβριδικά και plug-in hybrid να υπόκεινται σε περιορισμούς

 

Η λειτουργία του Δακτυλίου

daktilios athens

Σύμφωνα με το μέτρο του μικρού δακτυλίου, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).

Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο. Το μέτρο του δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...