Τέλος η υπερβολική ταχύτητα - Μπαίνουν κόφτες στα αυτοκίνητα

Οι μεγαλύτεροι Οργανισμοί για την οδική ασφάλεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης συστημάτων περιορισμού της ταχύτητας στα νέα οχήματα!

  • -
  • -

Όπως όλα δείχνουν, από το 2025 και μετά, όλα τα νέα αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με ενεργητικά συστήματα περιορισμού της ταχύτητας, τα οποία όταν αντιληφθούν ότι ο οδηγός υπερβαίνει κατά 15 km/h το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στον δρόμο όπου κινείται, θα μειώνουν αυτομάτως την ισχύ του κινητήρα!

Σκοπός, η μείωση των θανάτων από υπερβολική ταχύτητα

Το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) στις ΗΠΑ καθώς και ο οργανισμός Road to Zero Coalition τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής τεχνολογίας περιορισμού της ταχύτητας στα νέα οχήματα, ζητώντας μάλιστα από τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε από το 2025 και μετά κάθε νέο μοντέλο που θα πατά τους τροχούς του σε αμερικανικό έδαφος να εφοδιάζεται με ένα τέτοιο σύστημα!

Όπως έχει αποδειχθεί, η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται για περισσότερους από 12.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η «μάστιγα», είναι τα έξυπνα συστήματα περιορισμού της ταχύτητας.  

Το έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας (ISA) χρησιμοποιεί δεδομένα από GPS και κάμερες, ανιχνεύοντας τα επιτρεπόμενα όρια σε κάθε οδικό δίκτυο. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τους οδηγούς με ηχητικό σήμα (παθητικά) όταν υπερβούν το όριο, μπορεί όμως και να μειώσει την ισχύ του κινητήρα (ενεργητικά), ώστε να εμποδίσει τον οδηγό να κινηθεί με υψηλότερη ταχύτητα από αυτή που επιτρέπει ο νόμος.  

Δείτε ακόμα: Υποχρεωτικό από τον Ιούλιο του 2024 το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα

Στην Ευρώπη έως τα τέλη του έτους θα είναι υποχρεωτικό σε κάθε νέο αυτοκίνητο να εφοδιάζεται με ένα τέτοιο σύστημα το οποίο όμως σε πρώτη φάση θα λειτουργεί… παθητικά, δηλαδή όπως συμβαίνει σε ποικίλα μοντέλα ήδη, με ηχητική προειδοποίηση.

Στις ΗΠΑ όμως, η Γερουσία επιθυμεί την ενεργητική χρήση αυτής της τεχνολογία σε όλα τα νέα αυτοκίνητα, φορτηγά αλλά και λεωφορεία από το 2025, με τον γερουσιαστή Σκοτ Βίνερ, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι οδηγοί να κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες των 15 km/h πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας».

Το νομοσχέδιο του Βίνερ το οποίο ονομάζεται «Speeding and Fatality Emergency Reduction» (SAFER), αναμένεται να τεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Γερουσία, ούτως ώστε να εφαρμοσθεί από το 2025 και μετά.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...