Νησί «κλιματικά ουδέτερο» στο Αιγαίο με ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα

Στόχος, η πλήρης ενεργειακή αυτονομία

  • -
  • -

Ένα κλιματικά ουδέτερο νησί σκοπεύει να δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με γαλλικές επιχειρήσεις. Στο νησί αυτό του Αιγαίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως πρότυπο, θα επιλεγεί και θα προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα. Πάνω σε αυτό θα αναπτυχθούν συνέργειες για την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα θα δρομολογηθεί και ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και η δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόγραμμα μετατροπής σε νησί – πρότυπο προετοιμάζεται και για την Αστυπάλαια. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν πλήρως ηλεκτροκινούμενο στόλο οχημάτων, τόσο αυτοκινήτων όσο και δικύκλων, συγκοινωνίες a la carte, ενέργεια προερχόμενη μόνο από εναλλακτικές πηγές σε συγκεκριμένο σημείο του νησιού, αλλά και δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και σήμανσης ώστε να δοκιμαστούν επαναστατικές τεχνολογίες, όπως η αυτόνομη οδήγηση.

Η συμφωνία με την Volkswagen, η οποία ήδη «τρέχει» για το νησί και που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής σε λίγους μήνες είναι η αρχή, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση δέσμης κινήτρων αντικατάστασης των οχημάτων των κατοίκων του νησιού από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, το σχέδιο για την Αστυπάλαια περιλαμβάνει έργα σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Ενέργεια, Στόλος, Συγκοινωνίες και Υποδομές.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...