ΣΟΚ: Τέλος ο Diess από τη Volkswagen! Τι θα γίνει με την Αστυπάλαια;

Η Volkswagen ανακοίνωσε την αιφνίδια αποχώρηση του Herbert Diess από το τιμόνι της, αλλά και το όνομα του ανθρώπου που θα τον αντικαταστήσει άμεσα.

  • -
  • -

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, με μια επίσημη ανακοίνωση ο Όμιλος Volkswagen αποκάλυψε πως ο Oliver Blume, μέχρι σήμερα πρόεδρος της Porsche AG, παίρνει τη θέση του προέδρου του ομίλου, Herbert Diess! Τι ακριβώς συνέβη;

Ο Diess είναι ο άνθρωπος που κλήθηκε να οδηγήσει τον όμιλο μακριά από το σκάνδαλο Dieselgate, μετά την παραίτηση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Martin Winterkorn. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «κατά τη θητεία του ως πρόεδρος των επιβατικών μοντέλων Volkswagen και της Διοίκησης του ομίλου, ο Diess έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της εταιρείας. Ο όμιλος έγινε βιώσιμος για το μέλλον, οι καινοτομίες και οι πηγές εισροής χρήματος ενισχύθηκαν. Ο κ. Diess έδειξε εντυπωσιακή ταχύτητα και συνέπεια στην εκτέλεση αυτής της φιλόδοξης διαδικασίας μετασχηματισμού. Όχι μόνο καθοδήγησε την εταιρία σωστά εν μέσω φουρτούνας, αλλά εφάρμοσε και μια εντελώς νέα στρατηγική». Τότε, γιατί έφυγε;

Herbert Diess

Πηγές αναφέρουν πως υπήρχαν πολλά παράπονα τόσο για τη στρατηγική που ακολουθούσε, όσο και για τις επιδόσεις του στο κομμάτι της επικοινωνίας. Στον Diess καταλογίζεται επίσης η εκτροπή από το χρονοδιάγραμμα και από το budget του CARAID, του προγράμματος εξέλιξης νέου λογισμικού για τα αυτοκίνητα του ομίλου (VW.OS) και του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (VW.AC).

Δείτε ακόμη Δεν είναι όλα ρόδινα στην Αστυπάλαια. Τι πραγματικά συμβαίνει εκεί;

Η πίεση για αλλαγή ηγεσίας ξεκίνησε από τις οικογένειες Porsche και Piech, οι οποίες έχουν μερίδιο 31,4% στον όμιλο και πάνω από τα μισά δικαιώματα ψήφου στο ΔΣ. Έτσι, ψηφίστηκε η αντικατάστασή του από τον Oliver Blume, τον 54χρονο που εργάζεται για τον όμιλο από το 1994, και εδώ και 7 χρόνια είναι πρόεδρος του ΔΣ της Porsche AG – ρόλο τον οποίο θα διατηρήσει και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα βρεθεί επικεφαλής του ομίλου.

Τι θα γίνει τώρα με την Αστυπάλαια;

Μεταξύ άλλων, από την εποπτεία του Herbert Diess είχε ξεκινήσει και το project Smart and Sustainable Island στην Αστυπάλαια. Ο Γερμανός έχει βρεθεί δύο φορές στο Έξυπνο & βιώσιμο νησί, συναντώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, και χαρακτηρίζοντας το νησί «ένα εργαστήριο του μέλλοντος για την Ευρώπη».

Στο νησί κυκλοφορούν ήδη πολλά ηλεκτρικά οχήματα, έχουν εγκατασταθεί φορτιστές, λειτουργεί μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο 20 kW και έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί η εφαρμογή astyMOVE. Μετά την αποχώρηση του Diess, το πρόγραμμα αναγκαστικά θα συνεχίσει χωρίς αυτόν, με στόχο την κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος που θα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του νησιού, καθώς και τον πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου και τις δοκιμές συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ως το 2025.

Πηγές: Volkswagen, Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...