Volkswagen: Επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Αστυπάλαια

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Πρωθυπουργού

  • -
  • -

Στην Αστυπάλαια κατέληξαν η Volkswagen AG και η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την επένδυση από τον γερμανικό όμιλο για το project Green and Sustainable Island. Μάλιστα στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα συμμετάσχει - μέσω τηλεδιάσκεψης - στις 10 το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020 – ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του Volkswagen Group, θα λάβει μέρος στην εκδήλωση o CEO, Herbert Diess.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα αυτόνομο – ενεργειακά – νησί, το οποίο θα έχει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, όπως είναι και ο στόχος της Volkswagen για τα εργοστάσιά της. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους του νησιού για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (υψηλότερη επιδότηση, χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος).

Τα ηλεκτρικά – και μελλοντικά αυτόνομα – οχήματα θα λαμβάνουν ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο σε περιπτώσεις βλάβης ή έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, "σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η μετατροπή ενός νησιού του Αιγαίου σε "πράσινο και βιώσιμο νησί" και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, εισαγωγής καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία, προώθησης της χρήσης ΑΠΕ και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση".

Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2020 στελέχη της Volkswagen είχαν επισκεφθεί σχετικά τη Θάσο, η οποία όμως (σύμφωνα με πληροφορίες) δεν είχε περάσει στην τελική λίστα με τα 5 – υπό εξέταση – ελληνικά νησιά, από τα οποία επελέγη τελικά η Αστυπάλαια.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ VOLKSWAGEN ID.3

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...