Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Αυτές είναι οι νέες ετικέτες φόρτισης που θα ισχύουν από 20 Μαρτίου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μάθε όσα χρειάζεσαι να ξέρεις εδώ

 • -
 • -
Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Αυτές είναι οι νέες ετικέτες φόρτισης που θα ισχύουν από 20 Μαρτίου σε Ελλάδα και Ευρώπη
 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Για την βοήθεια των καταναλωτών να κατανοήσουν τις νέες σημάνσεις Ηλεκτρικών Οχημάτων (EV) που εμφανίζονται στα νέα οχήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέες απαιτήσεις σήμανσης των νέων οχημάτων που παράγονται και των σταθμών φόρτισης. Από την 20 Μαρτίου 2021, μια νέα εναρμονισμένη σειρά σημάνσεων που θα βοηθούν την αναγνώριση συμβατών επιλογών επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα οδικής χρήσης θα κάνει την εμφάνισή της σε όλη την Ευρώπη.

Αυτές οι σημάνσεις θα τοποθετούνται:

 • στα νέα οχήματα που παράγονται κοντά σε κάθε θέση φόρτισης και πάνω σε κάθε φις φόρτισης,
 • στα αποσπώμενα καλώδια φόρτισης
 • στο έντυπο ή το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο κατόχου/εγχειρίδιο λειτουργίας
 • στους σταθμούς φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων επί της πρίζας εξόδου ή στον χώρο αποθήκευσης του καλωδίου σύνδεσης του οχήματος, και
 • για πληροφόρηση, στις εμπορίες οχημάτων.

Οι νέες σημάνσεις θα αναπτυχθούν και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΕΑ – Ισλανδία, Λιχνενστάιν & Νορβηγία), καθώς επίσης και την Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία. Εναπόκειται στη Μ. Βρετανία να αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά τα νέα οχήματα που παράγονται θα έχουν τις σημάνσεις εκ’ κατασκευής οπότε τα οχήματα που θα εισάγονται στην Μ. Βρετανία θα τις φέρουν.

Δεν αφορά τα οχήματα κάθε ηλικίας. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί οι σημάνσεις να υπάρχουν στα νέα οχήματα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά ή ταξινομούνται από 20 Μαρτίου 2021. Οι κατασκευαστές δεν συνιστούν την τοποθέτηση των σημάνσεων σε παλαιότερα οχήματα.

Πως λειτουργούν όμως; Η σήμανση είναι απλώς ένα οπτικό εργαλείο που βοηθάει τους καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι επιλέγουν τον σωστό τρόπο φόρτισης για το όχημά τους. Οι καταναλωτές το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να βρουν με ποια σήμανση του σταθμού φόρτισης ταιριάζει η σήμανση του οχήματός τους. Το σχήμα όλων των ηλεκτρικών σημείων επαφής είναι ένα κανονικό και οριζόντιο εξάγωνο. Το ηλεκτρικό σημείο επαφής καθορίζεται από ένα σύμβολο. Το σύμβολο αποτελείται από ένα Λατινικό χαρακτήρα.

Συνδυασμός χρωμάτων ηλεκτρικών σημείων επαφής:

 • για την σύνδεση του οχήματος και το σημείο εισόδου στο όχημα, ένα λευκό/ασημί σύμβολο με μαύρο εσωτερικό φόντο και λευκό/ασημί περίγραμμα.
 • για το φις και την πρίζα εξόδου ένα μαύρο σύμβολο σε λευκό/ασημί εσωτερικό φόντο και μαύρο περίγραμμα.

EV-labels-2021-2

Σημάνσεις αναγνώρισης για φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα:

 EV-labels-2021-3


Σημάνσεις αναγνώρισης για φόρτιση με συνεχές ρεύμα:

 EV-labels-2021-4

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...