Παραδόθηκε η τρύπα του Καραμανλή

Χρειάστηκε να κοπεί βράχος 100 τόνων

  • -
  • -

Στην κυκλοφορία δόθηκε το ρεύμα της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, με κατεύθυνση προς Σούνιο, το πρωί του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα «Λουμπάρδα» (Τρύπες του Καραμανλή).

Ο λόγος για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν πως, στις 10 Οκτωβρίου, μετά την κακοκαιρία «Ιανός», οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν πως μια τριχοειδής ρωγμή στο βράχο είχε βαθύνει επικίνδυνα. Στο σημείο κλήθηκε ειδικός γεωτεχνικός, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο βράχος να αποκολληθεί, οπότε δόθηκε εντολή να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν έργα.

Ξέρετε πώς πήραν το όνομά τους οι "τρύπες του Καραμανλή";  

Καθώς το πέτρωμα δεν μπορούσε να αποκοπεί με εκρηκτικά γιατί θα επηρεαζόταν το σύνολο του βράχου και ενδεχομένως να καταστρεφόταν η σήραγγα, αποφασίστηκε η μέθοδος της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι που λέγεται wagon drill. Στην πορεία των εργασιών διαπιστώθηκε πως το εσωτερικό του βράχου ήταν υγιές οπότε η σήραγγα, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιη.

Η αποκολλημένη μάζα των 100 τόνων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των χειριστών του μηχανήματος, έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα «ζαρζανέτια». Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δυο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες. Πάνω από τη σήραγγα τοποθετήθηκε ένας πτερυγότοιχος, δηλαδή, ένας φράχτης προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα να πέσει κάποια πέτρα που ξέμεινε από το καθάρισμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...